Albanca koji živi u Beogradu optužili za zločin u Izbici; Komšije se angažovale da mu pomognu, tvrde da nije kriv

Muhamet Aljidemaj
FOTO: Gazeta Express

Muhamet Aljidemaj (Alidemaj) rodom iz Krnjine kod Istoka, živeo je u Beogradu duže od dve decenije, tj. sve do 2021, kada je, po dolasku na Kosovo uhapšen i poslat u pritvor, gde se i dan danas nalazi. I dok ga kosovsko pravosuđe optužuje da je navodno počinio ratni zločin u Izbici 1999, zajedno sa srpskim vojnicima i policajcima, komšije koje su samoinicijativno kontaktirale našu redakciju tvrde da je Aljidemaj nevin, da nije bio deo bezbednosnih snaga, te da je tokom ratnih dešavanja na Kosovu živeo i radio u Jakovu. Čak su se angažovali kako bi obezbedili deo novca za njegovu odbranu i izrazili želju da svedoče, jer, kako kažu – „ne može čovek da mirno gleda da nekog na pravdi Boga optužuju ni krivog ni dužnog“.

Milan Opačić iz Jakova siguran je da je njegov komšija, Muhamet Aljidemaj, nevin. U izjavi za KoSSev kaže da je on u Beograd došao da živi septembra meseca 1998. godine, da nije bio pripadnik Vojske Srbije, niti policije, kao i da nije služio vojni rok.

„Kada se dogodio zločin u Izbici, on uopšte nije bio tu. On je došao ovde kod svog strica u Jakovu, oni su imali nekoliko autobusa i vršili su usluge gradskog prevoza. On je bio kondukter u gradskom prevozu. Po tome ga zna celo Jakovo i cela ta linija, svi ga znaju, zbog prirode posla“, kazao je za KoSSev Opačić.

Aljidemaj je u Jakovu sagradio kuću i zasnovao porodicu, a sada ima ženu i troje dece.

„Ovde su napravili kuće, žive svoj život, nikakve veze sa tim nema“, dodaje komšija, navodeći i da u Jakovu živi Aljidemajev brat od strica.

Sve se, međutim, menja 2021. godine, kada je Muhameta obavestila porodica koja još uvek živi na Kosovu da se pogoršalo zdravstveno stanje njegovog oca.

„Sve do pretprošle godine, marta meseca bio je ovde u Jakovu, onda su mu javili da je otac teško bolestan. Tada je otišao da ga obiđe u Istoku u Krnjini, gde je i uhapšen“, rekao je Opačić.

Odmah nakon hapšenja porodica je angažovala advokata.

Kako bi se podmirili finansijski troškovi, njima su u pomoć pritekle komšije iz Jakova koje su obezbedile deo novca za odbranu Aljidemaja, dodaje.

„Advokat je prvo zatražio 25.000 evra. O tome kakav je čovek Meta (Muhamet) govori činjenica da je Jakovo za 24 sata skupilo deo novca. Srbi iz Jakova su mu poslali novac“, navodi za KoSSev Opačić.

Ako ćemo o motivu, zašto sam se ja toliko angažovao i svi ti ljudi – ne može čovek da mirno gleda da nekog na pravdi Boga optužuju ni krivog ni dužnog. Čovek definitivno nije kriv

On, međutim, tvrdi da je uoči prvog ročišta angažovani advokat tražio dodatni novac, kao i da je odustao od odbrane Aljidemaja kada mu dodatna sredstva nisu bila isporučena.

Porodica je potom angažovala novog branioca – Miloša Delevića iz Kosovske Mitrovice.

Opačić dodaje da je Aljidemajeva supruga koja živi sama sa troje dece, usled nemogućnosti da finansira odbranu, kontaktirala Kancelariju za KiM koja je na sebe preuzela troškove za branioca.

Uhapsili ga na osnovu prijave komšije

Miloš Delević je u izjavi za KoSSev potvrdio navode Opačića.

Takođe navodi da je Aljidemaj živeo u Beogradu od 1998. godine do marta 2021, kada su uputio ka svom rodnom mestu.

„Bio je tu, prešao je prelaz normalno, bio je jedan dan sa svojom porodicom i nakon tog jednog dana neko od komšija ga je prijavio da je bio učesnik u masakru u Izbici“, kazao je Delević, navodeći da se Aljidemaj od tada nalazi u zatvoru u Podujevu.

Tužilaštvo u Prištini je potom podnelo zahtev za određivanje pritvora od mesec dana koji se već duže od godinu dana produžuje.

U međuvremenu je podignuta i optužnica kojom se Aljidemaj tereti za dešavanja u Izbici 1999. godine. Ona se sastoji od tri tačke, precizirao je Delević.

„Tokom vremenskog perioda 24. mart 1999. – 11. jun 1999, tokom oružanog sukoba na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, teško je povredio međunarodna pravila tokom rata protiv civilnog stanovništva i njihove imovine povredom člana 3, jedinstvenog za četiri Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine i dodatnih Protokola“, navodi se u optužnici.

Krajem ove godine, tj. 28. decembra, održana je i sednica na kojoj je izneta uvodna reč.

Za svega nekoliko dana, tj. 18. januara, uslediće ispitivanje svedoka.

„Tada se kreće sa ispitivanjem svedoka tužilaštva, a kada se završi sa njima, ispitivaće se naši svedoci i potom će sud doneti odluku“, potvrdio je advokat.

Kaže da tužilaštvo ima 19 svedoka, a isto toliko predložila je i odbrana, od kojih 16 koji će, prema navodima Delevića, potvrditi alibi optuženog.

„To su svedoci koji će podržati njegov alibi – da u to vreme nije bio na tom mestu, tj. da se već 1998. preselio u Beograd“, kazao je.

Osim svedoka, Delević tvrdi i da u korist odbrane idu i materijalni dokazi – njih 19 – devet fotografija iz tog perioda nastalih Jakovu, lekarski izveštaj iz Doma zdravlja Zemun…

Ujedno tvrdi i da su brojni meštani Jakova izrazili želju da dođu na suđenje i potvrde da je Aljidemaj za vreme dešavanja u Izbici živeo u Beogradu.

Govoreći o tome što je njegov klijent već duže od godinu i po dana u pritvoru, Delević navodi da je ceo postupak tekao malo sporije uz opravdanje o kovidu, štrajku sudija.

Sa druge strane, kaže da su ročišta za određivanje pritvora postala potpuno besmislena, zbog toga što prištinsko pravosuđe određuje pritvor svima onima koji imaju srpsko državljanstvo, a zbog navodne opasnosti od bekstva.

„U svakom predmetu tužilaštvo kaže, a sud posle potvrđuje – da država Srbija nema saradnju sa Kosovom te da na osnovu toga postoji opasnost od bekstva“, rekao je Delević.

Uoči novog ročišta zakazanog za 18. januar, Delević podcrtava da je 100 odsto siguran da optuženi nije bio u Izbici u vreme za koje je se optužuje da je izvršio ratni zločin, da je odbrana dobro pripremljena, te da u njihovu korist idu brojni materijalni dokazi, kao i izjave svedoka.

Nakon ovog, zakazana su još dva ročišta – za 10. i 14 februar.

O postupku protim Aljidemaja

Da je 30. marta 2021. godine na Kosovu uhapšen muškarac sa inicijalima M. A. izvestila je dan kasnije Kosovska policija, a potom i tužilaštvo, navodeći da je reč o državljaninu Srbije albanske nacionalnosti koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Izbica kod Srbice.

Skoro godinu dana kasnije, tj. krajem marta 2022. godine stigla je i potvrda o tome da je kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini.

„Istragom koja je trajala 12 meseci utvrđeno je da je okrivljeni M. A. zajedno sa još neidentifikovanim licima iz srpske policije i vojske učestvovao u streljanju 130 lica, od kojih je 12 preživelo. U fazi istrage je obezbeđeno dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je navedeni okrivljeni, u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje se tereti“, saopšteno je tada iz tužilaštva.

Naznačili su i da su tokom istrage uzeti iskazi preko 100 svedoka i žrtava ovog slučaja. Takođe, dostavljeni su i materijalni dokazi kao što su: video snimci, obdukcioni zapisnici i drugi dokazi koji, kako su tada saopštili iz tužilaštva, dokazuju da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nevino civilno stanovništvo.

Iz Specijalnog tužilaštva su ujedno naglasili da se istraga masakra u Izbici ne završava podizanjem ove optužnice.

„Predmet je veći i mnogo složeniji i iz tog razloga istrage još uvek traju da bi se obezbedili drugi materijalni dokazi relevantni za potpuno rasvetljavanje ovog događaja“, naznačili su.

Prištinski mediji izvestili su potom aprila meseca 2022. godine da se Muhamet Aljidemaj na ročištu održanom u Osnovnom sudu u Prištini izjasnio da nije kriv za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Izbica.

Podsetimo, masakr u Izbici je bio sastavni deo optužnice za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića.

U ovoj optužnici se navodi da su srpske i jugoslovenske snage napale selo 27. marta 1999. i da su se stanovnici sklonili na livadu izvan Izbice.

„Dana 28 marta ili oko tog datuma, snage SRJ i Srbije opkolile su seljane i onda im prišle, tražeći pare. Pošto su policajci ukrali dragocenosti, muškarci su odvojeni od žena i male dece. Muškarci su zatim dalje podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna poslata na obližnje brdo, a druga u korito obližnje rečice. Snage SRJ i Srbije su onda pucale u obe grupe muškaraca. Oko 130 muškaraca kosovskih Albanaca je ubijeno“, navodi se u optužnici.

Pročitaj još:

 

Zločini o kojima se uglavnom ćuti

 

Optuženi Albanac za ratne zločine u Izbici izjasnio se da je nevin

 

Specijalno tužilaštvo: Optužnica protiv Albanca za zločin u Izbici

 

KP: Uhapšena osoba osumnjičena za ratni zločin protiv civilnog stanovništvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.