Specijalno tužilaštvo: Optužnica protiv Albanca za zločin u Izbici

Shutterstock

Kosovsko Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog državljanina Srbije M. A. albanske nacionalnosti, nastanjenog u Beogradu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da je optužnica protiv M.A. podignuta zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakonom koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, trenutno sankcionisanog krivičnim delom ratni zločini uz tešku povredu iz člana 3. zajedničkog Ženevskim konvencijama, sankcionisanim članom 146. u vezi sa članom 31. Zakonika. br. 06 / L-074 Zločin Kosova.

Takođe, Specijalno tužilaštvo obaveštava da se radi o masakru u Izbici (selo u opštini Srbica u Drenici), koji se dogodio 28. marta 1999. godine u selu Izbica, opština Srbica. Istragom koja je trajala 12 meseci utvrđeno je da je okrivljeni M.A. zajedno sa još neidentifikovanim licima iz srpske policije i vojske učestvovao u streljanju 130 lica, od kojih je 12 preživelo. U fazi istrage je obezbeđeno dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je navedeni okrivljeni, u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje se tereti.

Tokom istraga koje je vodilo Specijalno tužilaštvo, uzeti su iskazi preko 100 svedoka i žrtava ovog slučaja. Takođe, dostavljeni su i materijalni dokazi kao što su: video snimci, obdukcioni zapisnici i drugi dokazi koji dokazuju da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nevino civilno stanovništvo.

Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da se istraga masakra u Izbici ne završava podizanjem ove optužnice. Predmet je veći i mnogo složeniji i iz tog razloga istrage još uvek traju da bi se obezbedili drugi materijalni dokazi relevantni za potpuno rasvetljavanje ovog događaja.

Ovaj krivični predmet je već ustupljen Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

Okrivljeni M.A. je u istražnom pritvoru, po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Podsetimo, masakr u Izbici je bio sastavni deo optužnice za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića.

Radio Kim

Povezane vesti:

KP: Uhapšena osoba osumnjičena za ratni zločin protiv civilnog stanovništvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.