Zločini o kojima se uglavnom ćuti

Krst
FOTO: Predrag Mitić

Dvadesetog juna 2001. godine, u blizini vojnog poligona za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu kraj Kladova, otkrivena je masovna grobnica sa – kasnije se ispostavilo, 75 leševa kosovskih Albanaca. A na današnji dan 1998. godine pripadnici „Oslobodilačke vojske Kosova“ su u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa devetoro Srba – radnika površinskog kopa „Belaćevac“ i odveli ih u nepoznatom pravcu. Krivci ni u jednom, ni u drugom slučaju nikada nisu kažnjeni.

Danas: Petrovo Selo – Domaće pravosuđe ignorisalo, krivci nisu kažnjeni

Među 75 leševa kosovskih Albanaca pronađenih u Petrovom Selu kraj Kladova bila su i tela trojice braće Bitići, američkih državljana, albanskog porekla.

Novembra sledeće godine na Kosovo je prebačeno prvih osam leševa ekshumiranih iz ove masovne grobnice. U saopštenju Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu, navedeno je da se radilo o žrtvama iz sela Izbica, pored Drenice, koje su srpske snage napale ubrzo po početku NATO bombardovanja, 27. marta 1999. Zločin u tom mestu opisan je i u optužnici Haškog tribunala protiv pokojnog Slobodana Miloševića.

U optužnici se navodi da su srpske i jugoslovenske snage napale selo 27. marta 1999. i da su se stanovnici sklonili na livadu izvan Izbice. „Dana 28 marta ili oko tog datuma, snage SRJ i Srbije opkolile su seljane i onda im prišle, tražeći pare. Pošto su policajci ukrali dragocenosti, muškarci su odvojeni od žena i male dece. Muškarci su zatim dalje podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna poslata na obližnje brdo, a druga u korito obližnje rečice.

Snage SRJ i Srbije su onda pucale u obe grupe muškaraca. Oko 130 muškaraca kosovskih Albanaca je ubijeno, navodi se u optužnici. Iz spiska žrtava vidi se da je više od četrdeset njih bilo starije od 60 godina.

O masovnim grobnicama i hladnjačama kojima su prevožena tela kosovskih Albanaca sve se ređe govori. Operacija prebacivanja i skrivanja leševa kosovskih Albanaca u Srbiju nazvana je „Dubina 2“. Hladnjača sa mrtvim telima kosovskih Albanaca isplivala je aprila 1999. godine u Dunavu kod Tekije.

Nakon dve godine, jula 2001. godine, Vlada Srbije objavila je da je otkriven kamion-hladnjača u jezeru Perućac takođe sa telima kosovskih Albanaca. U Srbiji je pronađeno nekoliko masovnih grobnica i hladnjača sa stotinama tela Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu. Najveća je masovna grobnica u Batajnici, na poligonu Specijalne antiterorističke jedinice MUP, sa 744 tela.

Domaće pravosuđe je ignorisalo ove slučajeve, te krivci nisu kažnjeni. Isto su prošle i inicijative pojedinih NVO da mesta budu označena spomen obeležjima.

N1/Beta: Belaćevac – O njihovoj sudbini do danas nema nikakvih informacija

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Dvadeset drugog juna 1998. godine pripadnici OVK su u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa, kojim su se prevozili na posao, devetoro Srba – radnika površinskog kopa ‘Belaćevac’ – Termoelektrane Obilić, Elektroprivrede Srbije i odveli ih u nepoznatom pravcu“.

Oteti su: Dušan, Pero i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

O njihovoj sudbini do dana današnjeg, nema nikakvih informacija.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podsetila je, povodom 21. godišnjice od zločina u Belaćevcu na Kosovu i Metohiji, da još niko nije odgovarao za taj zločin kao ni za brojne druge ratne zločine, koji su nad Srbima počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Iz te koordinacije ističu da nikada neće prestati da traže istinu i pravdu za otete i ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji i da ukazuje na odgovornost EULEX-a i drugih međunarodnih misija, odgovornih za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.