Alarmantan broj umrlih i zaraženih na Kosovu, početak škole pod znakom pitanja

Kosovo korona alarmantan
Foto: Printscreen, N1

Kosovo u poslednje vreme beleži rekordan broj inficiranih koronavirusom, kao i povećan broj smrtnih slučajeva. Tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je devet umrlih, dok su samo prošle nedelje od virusa preminule 74 osobe.

Broj inficiranih koronavirusom, kao i broj preminulih na Kosovu beleže ogroman rast tokom jula i avgusta, odnosno od popuštanja mera.

Zbog toga je kosovska skupština usvojila anti-kovid zakon koji predviđa obavezno nošenje maski i poštovanje mera socijalne distance. Zakon predviđa novčane kazne za osobe koje ne poštuju mere. Takođe, na snazi je organičeno kretanje građana od 22:30 do pet sati ujutru.

Uprkos tome, broj inficiranih, kao i preminulih u odnosu na broj stanovnika je i dalje zabrinjavajući.

Poznavaoci situacije kažu da je ovo posledica nekontrolisanog popuštanja mera i nedostatka striktnih kontrola.

„Mislim da bismo imali niže brojke da je situacija nadgledana revnosnije i da je došlo do postepenog otvaranja. Na žalost, došli smo u situaciju da se trebala dogoditi ova pandemija kako bi na videlo došli problemi koje ima zdravstveni sistem na Kosovu, a koji su rezultat političkih partija koje vladaju Kosovom“, kazao je analitičar Bujar Vitija.

U Kliničko-bolničkom centru i u adaptiranim kovid bolnicama je na raspolaganju oko 700 kreveta za obolele od pandemije. Zdravstveni stručnjaci koji su na prvoj liniji fronta ističu da je stanje teško, ali da su oni optimisti da zdravstveni sistem neće kolabirati.

„Polazeći od testiranja, iako ono ne obuhvata celo stanovništvo, 50 posto testiranih rezultira pozitivno. Poslednjih meseci smo i mi ovde među medicinskim osobljem imali dosta pozitivnih slučajeva, što je otežavalo naš posao. Uprkos tome što imamo teško stanje, nećemo dozvoliti da nam zdravstveni sistem kolabira“, naglašava infektolog Sali Ahmeti.

Jedno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da oko 30 odsto ispitanika ne veruje da virus postoji ili veruju da se problem uveličava.

„Nije teško pridržavati se mera, ali mislim da omladina virus nije shvatila ozbiljno“

„Skeptičan sam, upravo zbog rasta broja slučajeva nisam siguran da li je vlada dobro upravljala sa pandemijom“, kažu građani.

Najveći problem sa kojim se vlasti suočavaju, pored sprečavanja širenja zaraze, odnosi se na početak nove školske godine. Još nije definitivno odlučeno da li će se učenicima omogućiti povratak u školske klupe.

Za sada među zvaničnicima cirkuliše ideja da se direktna nastava organizuje od prvog do petog razreda, a da ostali pohađaju onlajn školu, obuhvatajući i visoko školstvo.

Video prilog N1 možete pogledati ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.