„Ako Priština neće dogovor šta ja tu da radim?! Nikog ne možete da terate“

Vučić Haradinaj
„Problem je u tome što ja ne znam šta oni hoće. Šta traže od nas a šta od sveta,“ ocenio je danas u Vranju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o Prištini, koja od Srbije zahteva da prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Vučić juče: Sumnjam da je moguć kompromis, ne priznajem granice Kosova

Tokom jučerašnjeg obraćanja u sklopu kampanje „Budućnost Srbije“ na mitingu u Vranju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne priznaje granice Kosova i dodao da sumnja da je kompromis sa Prištinom uopšte moguć.

Haradinaj danas: Ratnohuškačke izjave

Ove izjave kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je ocenio kao „preteće, agresivne i ratnohuškačke“.

„Izjava predsednika Srbije da ne priznaje granice Kosova, međunarodno priznate granice na Jarinju i Brnjaku, neprihvatljiva je i predstavlja ozbiljno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova,“ izjavio je Haradinaj.

„Kao premijer Republike Kosovo zaklinjem se da ću preduzeti sve ustavne i pravne radnje u cilju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, u skladu sa deklaracijom nezavisnosti od 17. februara 2008. i Ustavom Republike Kosovo,” napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Prištinskim zvaničnicima ujedno poručuje da „istraju makar deset dana sa istim izjavama, jer, kako kaže, „na dnevnom nivou čujemo po pet različitih“.

„Jedan dan jedno kažu u Vašingtonu, jer žele da se nekome dopadnu, drugi dan drugo u Briselu a treći dan u Prištini. Pa se onda malo svađaju, pa zamene uloge,“ rekao je Vučić.

I zbog toga predsednik ne razume takve izjave.

„To za mene nije ozbiljno, nije dovoljno odgovorno,“ ali se nada da će „razumeti da bez dogovora i bez razgovora rešenja nema i da koliko je to loše za nas, toliko je loše i za Albance.“

A ako Priština neće dogovor „šta ja tu da radim, nikoga ne možete da terate,“ poručio je predsednik, navodeći da je, sa druge strane, Srbija spremna na dijalog, ali i da on zavisi od ukidanja taksi od strane Prištine, koje, po oceni predsednika, „razaraju srpsku ekonomiju i razaraju svaku vrstu uspostavljanja mogućeg poverenja u budućnosti“.

Komentarišući izjavu ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku, koja je nazvala šaradom činjenicu da su svi učesnici diskusije na sednici Skupštine Saveta bezbednosti pozvali Kosovo da ukine takse, Vučić je rekao da ne zna zbog čega je onda došla na sednicu ako to misli, složivši se sa istom konstatacijom ruskog ambasadora.

„Ako ti je šarada sednica SB UN, što dolaziš na to, a šta ćete tu,“ upitao je predsednik, dok, za njega nije, „niti kada u Brisel, niti bilo gde, jer je ulog veliki“.

„Ulog je veliki, a ljudi uzimaju mir i stabilnost zdravo za gotovo. A to nije tako. Jedna iskra može da zapali ceo region. Ako njima do toga (mira i stabilnosti) nije stalo, ako je to za njih šarada i parade i neozbiljne stvari, neka kažu onda da to ne žele,“ poručio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.