Osmani: Ako Srbija pređe granicu dočekaće je NATO; Stefanović: Naša vojska jača, Priština sve nervoznija

Nebojša stefanović Vjosa Osmani
FOTO: Vlada Srbije/Predsedništvo Kosova

„Ukoliko pređu granice sa Kosovom, susrešće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna!“, upozorila je danas kosovska predsednica Vjosa Osmani zvanični Beograd, ali i kazala da ne misli da će do toga doći. Ubrzo joj je stigao i odgovor srpskog ministra odbrane – Vojska Srbije jača iz dana u dan i nastaviće da jača, jasno je što su prištinski zvaničnici „stalno nervozni“.

„Očigledno je da srpska vojska vidi Rusiju kao svog glavnog saveznika po pitanju vojne saradnje, ali i političke i ekonomske. To otvoreno i pokazuju“, izjavila je danas kosovska predsednica u intervjuu za hrvatski Express.

Osmani je još jednom podsetila na to da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u nedavno održanim vojnim vežbama „Defender Europe“, pod vođstvom američke vojske.

„Dok su zemlje regiona poput nas ili Hrvatske sprovele ‘Defender Europe 21’ vežbu zajedno s NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama, Srbija je u isto vreme organizovala vojne vežbe s Rusijom“, kazala je Osmani.

Tvrdi da organizovanje vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom jasno pokazuje orijentaciju Beograda.

Osmani je upozorila Srbiju da „ne pokušava da pređe granicu sa Kosovom“, ali i kazala da ne misli da će do toga doći.

„Nisam sigurna što imaju na umu po pitanju retorike koju koriste, ali jednu stvar znam jako dobro: ako pređu granice s Kosovom, susreće se s vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna! To su probali da učine jednom 1999. godine. Ne mislim da će hteti da probaju ponovno!“, zaključila je Osmani.

Osmani: Jako sam oprezna da ne generalizuem ko je počinio zločin

Osmani se u intervjuu za hrvatski Expresss osvrnula na 1999. godinu. Kaže da je „jako oprezna s tim da ne generalizuje ko je počinio zločin“, ali i da je, pre nego što se krene napred, potrebno zatvoriti prethodno poglavlje, jer bez toga „ni u budućnosti neće biti pravde za žrtve Miloševićevog režima“.

Ujedno smatra da Srbija „ne žali za tim delom prošlosti koju je stvorio Slobodan Milošević“.

„Oni nastavljaju da slave njegov način razmišljanja i dela. To znači da su na vlasti istomišljenici, samo koriste drugačije strategije. U unutrašnjem vodstvu nastavljaju da zavise od toga. No spolja, prilikom sastanaka i ispred medija, pričaju o miru“, tvrdi.

Precizira da nema mira bez pravde, te kaže da zato traži pravdu „za sve civilne žrtve Miloševićevog režima“.

„Srpska politička i moralna obaveza je da ispred pravde odgovaraju za sve počinjene zločine na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj. Najbitnije je da nam kažu gde su nestale osobe, kako na Kosovu, tako i u Hrvatskoj. Podjednak je broj nestalih osoba, više od njih 1600, i te porodice žele da znaju gde su njihovi voljeni“, kazala je Osmani.

Osmani se ujedno osvrnula na proces dijaloga Beograda i Prištine, ponovivši da je stav kosovske vlade isti kao i stav američkog predsednika – da bi razgovori trebalo da rezultiraju potpisivanjem sporazuma o uzajamnom priznanju.

Upozorenje kosovske predsednice o „prelaženju granice“ izazvalo je reakciju Beogradu.

Ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović poručio je Osmani, da ne postoji granica sa Kosovom.

“Postoji samo administrativna linija sa našom južnom pokrajinom, što je ogromna razlika“, istakao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

On je dodao i da ovim putem želi da joj se „zahvali na interesovanju za Vojsku Srbije“.

„Razumljivo je da je sve veće, jer Vojska Srbije jača iz dana u dan i nastaviće da jača. Zato sam i siguran da će i predstavnici privremenih institucija u Prištini poštovati Rezoluciju SB UN 1244. Takođe sam 100 odsto siguran da znaju i zašto ne smeju i ne mogu silom ući na sever Kosova i Metohije”, kazao je Stefanović.

Tvrdi da i da mu je jasno zašto su prištinski zvaničnici „stalno nervozni“.

Stefanović je, takođe, povodom ocena Osmani o međunarodnim vežbama u kojima učestvuje Vojska Srbije istakao da Srbija želi članstvo u EU.

Kaže da je to strateški cilj Srbije, ali i da je Srbija ujedno vojno neutralna zemlja.

“I zato ima mogućnost i privilegiju da organizuje vežbe i sa SAD i Rusijom, ali i drugim zemljama, kad god je to u interesu naše zemlje”, rekao je Stefanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.