Agenturne mreže prave slučaj protiv Radoičića, čeka se povoljan trenutak za napad na Sever

Aleksandar Vucic
Foto: RTS, caption

Agenturne mreže su kreirale slučaj protiv Milana Radoičića. Priština je proterivanjem Radoičića sa Kosova želela da oslabi srpsku odbranu Severa Kosova jer su znali da je Radoičić jedno od ključnih lica. Čekaju povoljan trenutak za napad na Srbe na Severu Kosova, upozorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučič. Pre nego da za par sati počne da odgovara na više od 100 pitanja od 2500 koliko ih je stiglo na njegovu novootvorenu Instagram stranicu, dramatična upozorenja Srbima sa Kosova i Metohije uputio je jutros iz studija RTS, iako je na kraju naglasio da će Srbija imati dovoljno snage da sačuva sebe.

„Toliko je teška situacija da tu više nema teških pitanja,“ odgovorio je predsednik na pitanje koje je najteže pitanje o Kosovu i Metohiji za njega.

Važno da se ne odmrzava konflikt

„Poslednjih nekoliko dana i sve ono što se dešavalo u Prištini, Tirani ali i svuda u svetu, pa čak i ovde u Beogradu, jasno govori koliko sam bio u pravu kada sam govorio da je svetlosnim godinama daleko dogovor između Prištine i Beograda i sa druge strane koliko je važno da ne odmrzavamo taj konflikt. I danas mi se čini da imamo odmrznuti konflikt sa Prištinom,“ kaže Vučić jutros, nakon njegovih ranijih upozorenja o opasnosti od statusa quo i održavanja zamrznutog konflikta.

On veruje da svi u svetu vide da se ne radi o krivici Srbije. Podseća na drugu stranu koja nije želela da poštuje Briselski sporazum i da nije formirala Zajednicu srpskih opština, a potom i na uvođenje takse od 100%, što je postalo “primarno i prioritetno nacionalno pitanje” Albanaca, kako bi se oštetili srpska država i narod.

„A onda smo juče mogli da čujemo i da su svi albanski lideri i svi Albanci protiv ideje razgraničenja,“ podsetio je Vučić na poruke kosovskih lidera sa samita Albanaca u Tirani.

Podsećajući na to da je Hašim Tači rekao da je podela Kosova moguća samo „preko njega mrtvog“, RTS postavlja pitanje: “Da li to znači i da je ideja dogovora takođe umrla?”

Za predsednika nema dileme u poruci kosovskih vođa, poznata mu je politika Albanaca i zapadnih sila, ali i onih u Srbiji koji glume patriote:

“A to je da samo celovito Kosovo može da bude nezavisno Kosovo i juče smo dobili potvrdu i od Hašima Tačija za to – neverovatno je bilo samo poređati te izjave. Iste izjave Haradinaja, Tačija i mnogih iz Beograda, nećete verovati, koji su čak glumili patriote, te protiv podele, te protiv ovoga, te protiv onoga – a u stvari sve vreme su svi podržavali celovitost nezavisnog Kosova.“

Agenturne mreže protiv Srbije – političkomedijska kreirala slučaj protiv Radoičića

Sa druge strane, Vučić navodi i na još jedan detalj koji ukazuje na širu akciju protiv Srbije.

“I ako mi dozvolite, iskoristio bih nešto više vremena da to pokažem i dokažem građanima Srbije i zadovoljan sam što Srbija nije nasela na sve te provokacije, na sve to što su uradile agenturne mreže, političko-medijska, i sve druge u celom regionu,“ kaže predsednik države i objašnjava da je reč o izjavi Hašima Tačija da je on proterao sa Kosova Milana Radoičića.

Otkrio je da mu je u razgovoru pre tri dana čelni predstavnik jedne zapadne (obaveštajne) službe rekao sledeće: “Naravno, oni su pametni, pokušali su da kreiraju slučaj. Iskoristili su vaše političke protivnike u Srbiji, iskoristili su kompletnu agenturnu mrežu.”

Predsednik je reči svog sagovornika protumačio i na konkretnu situaciju:

“Zato ste imali sve one, od Rade Trajković pa nadalje, koji su vam se pojavljivali i sa punom sigurnošću govorili kako je Radoičić ubica, lagali ljudi, otvoreno lagali, ali tako im je odgovaralo.”

Protiv Radoičića ni crvena INTERPOL-ova poternica

„Oni tragaju za njim. I dalje nemamo crvenu INTERPOL-ovu poternicu, I dalje nismo dobili ništa od njih što bi ukazalo na koji je način učestvovao  jer nemoguće da je on ubio. Čovek je bio 500 km od lica mesta, dakle, ali nikako da dobijemo bilo šta i mi smo to znali od početka.“


Srpska lista: „Tači dokazao da je proces protiv Radoičića politički progon“

Podsetio je na jučerašnju izjavu Tačijevu, kojom je, kako predsednik tumači, “u svom obračunu sa Haradinajem” o tome da je on proterao Radoičića sa Kosova, aludirao na to da je Haradinaj imao razgovore sa Radoičićem, kaže predsednik.

Prvi čovek srpske države objasnio je i zašto su kosovske vlasti želele da Radoičića proteraju:

“Oni su želeli da oslabe srpsku odbranu Severa Kosova i oni su znali da je Radoičić jedan od ključnih lica. Želeli su da ga proteraju sa Severa Kosova i da čekaju trenutak kao što danas možemo da vidimo kako nema govora o razgraničenju, ili bilo čemu, čekaju trenutak povoljan za napad na Srbe na Severu Kosova.”

Od Kosovske bitke, preko ustaške NDH, do Kosova Srbima se vlada podelom i uzimanjem pod tuđe skute

Novinarka javnog servisa pita da li predsednik to o čemu priča dovodi u vezi sa pokušajem da Srbi uđu u KBS, odnosno, kako ona kaže “Vojsku Kosova”, i imenovanjem nove srpske ministarke za poljoprivredu i ruralni razvoj Kosova.

„Pa to oni rade sve vreme i to je inače način delovanja protiv Srba. Od Kosovske bitke, pa i pre Kosovske bitke, svi koji su želeli da vladaju Srbima – kako ih treba podeliti, uzeti pod svoje skute, pod skute određenih vlasti i okrenuti jednih protiv drugih,” rekao je Vučić, i dao još primera:

“Pa mi smo u vreme NDH imali najmanje dvojicu ministara koji su bili Srbi. Jedan od njih se po propasti NDH ubio zato što je nezavisna ustaška država propala, a znamo koliko su stotine hiljada Srba i u Jasenovcu, u Jadovnu i u mnogim drugim mestu pobili, od Prebivalaca pa nadalje.”

Vučić kaže da je suština da se pronađu Srbi koji se “tuku protiv Srba”. Istovremeno je i ponosan na Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Oni su se odazvali pozivu svoje države, ja se nisam stideo, molio sam ih više puta, bezbroj puta, nemojte da idete u Kosovsku vojsku, to je albanska vojska koja ima jedan jedini cilj, a to je proterivanje Srba sa svojih ognjišta”.

Tvrdi da Haradinaj iznosi netačan podatak da ima 40 prijavljenih Srba za vojsku, navodeći da Srbija ima sve detalje kako su pokušavali i gde da dobiju srpske regrute i vršili pritisak.

“Kao što i za ministra oni ne mogu da postave nikoga sem muža ili ženu od onih petoro 1 u 5 miliona.”

I danas je brojao učesnike protesta na Kosovu, tvrdeći da ih je “30 i nešto” u KM i “devet” u Gračanici.

“Junaci”: Kuknjava Srba na plavu kovertu iz vojske

Javni servis je pitao predsednika o tome šta misli da se može dogoditi za 45 dana kada je skoro šest godina od potpisanog Briselskog a on je molio Srbe da ne izlaze iz institucija, dok neki misle da je iz institucija trebalo izaći mnogo ranije.

Mnogo se ja junaka nagledam u Srbiji, velikih patriota a onda počinju da plaču i da kukaju po svim medijima kada stigne za 300 ljudi u celoj Srbiji plava koverta. A plava koverta znači ići ćeš 10 dana da naučiš da sklopiš i rasklopiš pušku. E kad na 300 adresa stigne, u stvari stigne na 600, 300 odbije, a dođe 320, e onda kukaju 15 dana, ne daj Bože da izbije nekakav rat ili nešto drugo, onda bi plakali danonoćno, dakle

Izlazak iz kosovskih institucija krajnja mera

Izlazak Srba iz kosovskih institucija okarakterisao je kao krajnju meru, protumačivši da to neće više značiti da je “samo Priština celom svetu kriva”, dok istovremeno sada Srbija “drži prilično dobro i čvrsto” svoju poziciju u svetu.

Ako bi Srbi izašli iz kosovskih institucija, Beogradu bi rekli da “više ni on ne poštuje Briselski sporazum”, te da “sve što se proteklih decenija radilo na uspostavljanju mirnog rešenja za Kosovu, ne postoji više”.

Krajnja mera značiće: “Da je otvoreno bojno polje, pitanje je samo, ko će prvi da nešto uradi”.

Zato srpski predsednik hoće da sačeka 45 dana u pokušaju da Priština ukine takse.

Tvrdi i da su besmislice o rokovima za rešenje o Kosovu. Kaže da rokova nema, ali i da što vreme više odmiče odnosi sa Albancima su sve lošiji. Međutim, dodaje predsednik, Srbi čim vide da im u ekonomiji ide dobro, odmah „pomisle kako su svemogući i da mogu da urade šta hoće.”

Za samo Kosovo tvrdi da nikada neće biti konsolidovana država. Međutim, „kao da je CC muva ušla u neke političare da sa što žešćom retorikom rešavaju probleme“, dodaje.

Na kraju govora o Kosovu o Metohiji ponovio je i da mu je cilj da sačuva mir i stabilnost, a potom opet spomenuo i “velike junake” u Prištini, ali kakve i Srbija, ima ponavljajući niz Đilas Jeremić itd, i tumačeći velike junake kao prevarante.

Za to što je Jeremić čuo u Njujorku o Kosovu kao nezavisnoj državi, njegov predsednik mu kaže:

“Dobro jutro Kolumbo, mnogo si pametan! A ta nezavisna država je nastala u vreme kada si ti postao ministar spoljnih poslova.”

Predsednikova poruka za kraj jutarnjeg gostovanja je o miru: „Nemamo dovoljno dece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo naterani, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.