Agencija za hranu poziva na oprez prilikom kupovine hrane

Visoke temperature iziskuju dodatan oprez prilikom kupovine hrane. Iz Agencije za hranu i veterinu poručuju da je tokom letnjih meseci pojačana kontrola hranljivih proizvoda, a posebno onih kojima je potrebno skladištenje u hladnjačama.

Kako ne bi došlo do trovanja hranom tokom leta, moramo voditi računa o tome gde kupujemo lako kvarljive namirnice. Meštani centralnog Kosova su obazrivi prilikom kupovine hrane.

„Svakako pogotovu kod tih lako hranljivih namirnica, izbegavam mleveno meso. Kupujem isključivo u mesarama i prodavnicama“, rekao je Predrag Vasić.

„U letnjim mesecima samo u proverenim prodavnicama i proveravam datume“.

„Obavezno izbegavam te mesne proizvode, obično jedem krastavac, paradajz, kupus, meso slabo koristim“, kažu meštani Gračanice.

„Desilo mi se jednom da sam kupio jagnjeće meso bilo je bajato kad sam kuvao, nisu svi kasapi esnafi u pravom smislu reči“, rekao je meštanin Prištine.

Mesne prerađevine, jaja i mlečne proizvode treba nabavljati u radnjama, opominju stručnjaci. Kada su u pitanju mesne i mlečne prerađevine, važna je higijena. Mesari iz Gračanice se pridržavaju svih pravila.

”Naravno da kontrolišemo meso, ne dozvoljavamo da se bilo šta oseti, pokvari. Ljudi uglavnom traže ćevape i pljeskavice, goveđe, svinjsko uglavnom… Održavaju se hladnjače, nemamo probleme, inspekcija redovno kontroliše, nemamo ni s tim problema”, rekao je Darko Andrejević, radnik mesare.

Iz Agencije za hranu i veterinu napominju da su sanitarni inspektori konstantno na terenu i da do sada nije bilo žalbi, što ne znači da prilikom kupovine ne treba voditi računa o izboru namirnica.

“Nijedan proizvod koji ne ispunjava uslove čuvanja sigurno neće doći do potrošača. Na nama je potpuna odgovornost, ali i opštine imaju svoje lokalne inspektore, pa je deo odgovornosti na njima. Opštinski inspektori kontrolišu prehrambene radnje na teritoriji svojih opština. Prošlih godina smo imali slučajeve kada su proizvodi uništavani jer nisu propisno čuvani, čitav tovar je uništen direktno. Najviše računa vodimo o proizvodima životinjskog porekla. Najvažnije je da građani ne kupuju neregistrovane proizvode, u neadekvatnim prostorijama. Za pijace su nadležne lokalne samouprave i od njih smo tražili dodatne kontrole, jer je bilo slučajeva prodaje na ulici, što nije dobar primer“, rekao je Ljamir Tači, portparol Agencije za hranu i veterinu.

Iz Udruženja “Potrošač”, koje se bavi zaštitom prava potrošača, kažu da do sada nije bilo žalbi na kvalitet hrane.

”Sve dok imamo svoju paru u džepu pamet u glavu, pročitamo, ako nema gde da se pročita ne mora da se kupi, ako nema nečega na čemu se mi možemo osloniti, da nam se da kao dokaz, da je ta hrana kvalitetna i zdrava za ishranu idemo dalje, ako ne i džabe da nam se da ne. Rekao sam više puta ništa od belog mesa koje se ne vidi od leda ne kupovati, ne kažem da je to isteklog roka, ne kažem da nije sigurna, ali nije dovoljno zdrava, ne zaslužuje onu cenu po kojoj nam se nudi”, kaže predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Seljatin Kačaniku.

Iz Agencije za hranu i veterinu, kao i Udruženja “Potrošač” podsećaju građane da prilikom kupovine prehrambenih proizvoda obraćaju pažnju na deklaraciju, kao i da sve uočene nepravilnosti prijave Agenciji za hranu i veterinu, ili Udruženju “Potrošač”, pozivom na broj 080011000.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.