24 sata: U Novom Pazaru preminulo 5, u Nišu 4 kovid pacijenata

Foto: Irfan Ličina, Nova S

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru u poslednja 24 sata preminulo je pet osoba od posledica koronavirusa, dok je u istom periodu u Nišu preminulo još četvoro.

Pazarska bolnica u prvih tri u Srbiji po broju hospitalizovanih kovid pacijenata

Koordinator Opšte bolice u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek rekao je da je u ovoj ustanovi hospitalizovano 363 pacijenata, prenosi Beta.

„Trenutno imamo osam pacijenata na respiratoru, a u poslednja 24 sata bila su tri transporta u tercijarne zdravstvene ustanove. U ovom periodu bilo je 29 prijema, pa trenutno u kovid bolnici imamo 363 pacijenata. Po ukupnom broju pacijenata smo druga ili treća bolnica u Srbiji“, naveo je Đerlek i apelovao na građane da se jave čim osete prve simptome koronavirusa, jer u teškom stanju može da bude kasno.

Iste informacije potvrdio je i koordinator Ministarstva zdravlja za COVID-19 Slobodan Milisavljević i dodao da u Novom Pazaru ima još uvek kragujevačkih lekara i medicinskih tehničara koji su među prvima pritekli u pomoć kolegama u Opštoj bolnici.

On je najavio da će se danas ili najkasnije sutra i Dom zdravlja sa stacionarom u Sjenici uključiti u aktivno lečenje kovid pacijenata.

„Danas jedna ekipa iz Ministarstva zdravlja u saradnji sa Vojskom Srbije odlazi u Tutin kako bi sagledala situaciju i poboljšala uslove za lečenje pacijenata, po istom obrascu kao što je uradjeno u Novom Pazaru i Sjenici“, rekao je Milisavljević.

Podsetimo, Vojska Srbije podigla je pre dva dana i pripremila i poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa u tom gradu, gde stalno pristiže i humanitarna pomoć u opremi. U ovom područuju situacija je još uvek dramatična.

U Južnoj Srbiji preko 500 pacijenata

Preminulih je bilo i u Nišu, iz Kliničkog centra u ovom gradu potvrđeno je da je u poslednjih 24 sata u toj ustanovi preinulo četiri kovid pacijenata.

Na redovnoj konferenciji za novinare saopšteno je i da je u Nišu trenutno zbrinuto 226 pacijenata, od kojih šestoro ima tešku kliničku sliku i nalaze se na respiratoru. Saopšteno je i da je u Vranju hospitalizovan 141 pacijent, u Leskovcu 95, a u Surdulici 55, javlja N1.

Iz KC Niš ističu da u prethodnih nedelju dana kroz prijemno-trijažnu ambulantu prosečno prolazi 80 do 120 pacijenata dnevno što je, kako ističu, veći intenzitet nego u prvom piku epidemije u aprilu.

Koronavirus je dosad potvrđen kod ukupno 32 zdravstvena radnika KC Niš, jedan je preminuo, dok se jedan medicinski tehničar trenutno nalazi na respiratoru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.