15. oktobra se ne uklanja Park mira: Memorandum o razgraničenju nije potpisan

Iako su neke srpske agencije danas objavile izjavu kosovskog gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića da će Park mira biti uklonjen u četvrtak i da će „most biti ograđen i zatvoren betonskim blokovima sa jedne i sa druge strane“ –  ovu vest je za KoSSev demantavao isti gradonačelnik, tvrdeći da to nije tačno. Po njegovim rečima, most može da se zatvori, a Park mira može da se ukloni samo onda kada obe strane – opštine Severna i Južna Mitrovica, budu saglasne i potpišu Memorandum o zajedničkom razumevanju, čiji je rok za potpisivanje istekao 10. oktobra. Ovaj sporazum nije potpisan zato što, kako Rakić tvrdi, nacrt teksta oko kojeg je postojala ranija načelna saglasnost je u međuvremenu promenjen sa kosovske strane, a sa čim se sada ne slažu Srbi. Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sa druge strane, tvrdi da Srbi zahtevaju kršenje Ahtisarijevog plana i menjanje granica opština. 

15:40 – Opština Južna Mitrovica: Nemamo informacije o promenama teksta sporazuma

U međuvremenu je KoSSev dobio odgovor iz kancelarije gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, na pitanje da komentarišu navode gradonačelnika Severne Mitrovice. Iz Bahtirijeve kancelarije navode da nema promena teksta sporazuma koji je potpisan u Briselu.

„Nemamo nikakve informacije za bilo kakve promene teksta sporazuma koji je potpisan u Briselu. EU je odgovorna za sprovođenje ovog sporazuma i do sada je sve moralo da bude u koordinaciji sa potpisanim sporazumom u Briselu,“ navodi šefica kabineta ovog gradonačelnika, Seljvije Kurti.


Kome ide Suvi Do?

Selo Suvi Do koje se geografski nalazi u Severnoj Mitrovici je važna strateška tačka u dosadašnjem problemu podele grada.

Statutu kosovske opštine Severna Mitrovica navodi se da ona ima administrativne granice, koje se ne mogu menjati bez pristanka građana i referenduma, a u skladu sa članom 5 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Prema ovom statutu Suvi Do katastarski pripada Severnoj Mitrovici.

Međutim, prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, selo Suvi Do je još pre nego da centralne vlasti odobre postojeći statut Severne Mitrovice je ovo selo pripojilo katastarskoj zoni opštine Južna Mitrovica, a potom je to isto urađeno i statutom Južne Mitrovice.

Istovremeno, u ovom zakonu se katastarski registruje da Severnoj Mitrovici pripada Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do.

„Mogu da istaknem da je u sporazumu od 25. avgusta u Briselu, predviđeno da se prvo potpiše Memorandum o razgraničenju između Severne i Južne Mitrovice, a tek nakon toga mogu da krenu aktivnosti oko sporovođenja sporazuma,“ rekao je Rakić.

On je ponovio da je rok za potpisivanje memoranduma bio 10. oktobar, ali da još uvek nije potpisan, usled toga što, po Rakićevim rečima, Priština želi da nametne tekst u samom memorandumu na koji oni, kao druga strana Brisleskog dijaloga ne mogu da pristanu.

Rakić tvrdi da je tekst memoranduma značajno izmenjen, pre svega u delu gde se više ne pominje razgraničenje dve opštine.

„Ovim sporazumom je trebalo da dođe do razgraničenja dve opštine i korišćena je upravo reč ‘razgraničenje’, a sada u tekstu koji su oni doneli (Južna Mitrovica, prim.red.) za potpisivanje ove reči nema. Umesto toga, stavili su neke druge stvari, poput nekih opštinskih dokumenta,“ objasnio je Rakić.

On je naglasio da glavni most nakon ‘revitalizacije’ može da se otvori samo uz bezbednosnu dozvolu radne grupe koju čine gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, Evropska unija i upravljački tim, te da je to dogovoreno tokom briselskog dijaloga.

Podsećamo, dogovorom o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, tačkom 2, predviđeno da izvođač radova 15. oktobra 2015. godine zatvori obe strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama. Ipak, preduslov za ovu aktivnost tačka 5 istog dogovora, kojom je predviđeno da do 10. oktobra 2015. godine bude rešeno pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima putem Memoranduma o razumevanju o planovima razvoja opština, opštinske mape zoniranja i detaljnog Regulatornog plana između relevantnih ministarstava i dveju opština.

Bahtiri: Preduzećemo „neophodne mere“ kako Albanci ne bi postali građani „opštine kojom upravljaju Srbi“

Sa druge strane, gradonačelnik Južne Mitrovice se juče sastao sa predstavnicima sela Doktorska mahala, Brđani, Sedmi Septembar, Suvi Do, Vidomirići, Guševac i Vinarce, zbog zabrinutosti ovih predstavnika da će njihova sela – koja se i fizički nalaze na Severu, biti pod administracijom opštine Severna Mitrovica.

On je naveo i da „Srbi zahtevaju da administrativne granice između dve opštine, koje su postavljene u skladu sa Ahtisarijevim planom, a koji su i sami prihvatili“, sada budu izmenjene, saopšteno je iz opštine Južna Mitrovica.

Bahtiri je istakao i da je to za njega neprihvatljivo, a „pre svega za građane ovih sela“ i da ukoliko iko pokuša „na silu da promeni granice“ – da će preuzeti „neophodne mere“ , kako bi „zaštitili svoja prava i imovinu“ i kako ne bi postali „građani opštine kojom upravljaju Srbi.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.