Na Kosovu se obeležava 12 godina jednostrano proglašene nezavisnosti

Svečana sednica 12 godina nezavisnosti
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

17:11 – Koha: Kosovski predsednik Hašim Tači posetio je kasarnu Kosovskih Bezbednosnih snaga „Adem Jašari“. Poručio je da je to čast i privilegija koja je pred vojnicima.

13:40 – Koha: U kasarni KBS dve odvojene ceremonije – jedna za Osmani i Kurtija, druga za Tačija

U kasarni „Adem Jašari“, danas se održavaju dve odvojene ceremonije povodom 12. godišnjice samoproglašene nezavisnosti, prenosi prištinska Koha.

Prvoj ceremoniji prisustvovali su kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica skupštine, Vjosa Osmani.

U međuvremenu, na ceremoniji koja bi trebalo da bude održana u 16:00 očekuje se da će se pripadnicima KBS obratiti kosovski predsednik, Hašim Tači.

11:45 – Osmani: Danas nam je potreban institucionalni patriotizam, obećavamo da ćemo zaštititi svaki centimetar Kosova

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani obratila se okupljenim poslanicima.

„Sećamo se naših junaka koji su sve žrtvovali, sećamo se porodice Jašari koja se žrtvovala i postala svetlo za nas i sve generacije koje dolaze“.

Na putu ka proglašenju nezavisnosti, kako navodi, pomogli su „međunarodni prijatelji“.

„Danas ih molimo da ostanu uz nas i sa nama realizuju volju građana, ekonomski razvoj i evropske integracije. Zahvalni smo SAD na održavanju trajnog prijateljstva“, rekla je.

Navodi da je Kosovo „odlučnije nego ikada pre da se integriše u zajednicu evropskih naroda, te da građani „sanjaju o ekonomskom razvoju.

„Mi ćemo produbiti napore za izgradnju države tako da nam je potreban institucionalni patriotizam. Danas se moramo založiti za jačanje države Kosovo, obećati da ćemo zaštititi svaki centimetar Kosova i dokazati da je 17. februar nepovratan i neprikosnoven“.

11:25 – Počela svečana sednica, postavljena zastava OVK

Nešto nakon 11 sati u Prištini je počela, kako se navodi, svečana sednica povodom 12. godina od samoproglašenja nezavisnosti intoniranjem himne.

U skupštini se nalazi 12 dece, što je, kako je saopšteno „simbol za 12 godina nezavisnosti“.

Pored kosovske zastave, u skupštini je postavljena i zastava OVK.

Svečanoj sednici ne prisustvuje kosovski predsednik, Hašim Tači, više ministara, ali i predstavnici Srba.

podizanje zastave 12. godišnjjica nezavisnosti
FOTO: KoSSev
10:55 – U Prištini proslava 12. godišnjice samoproglašene nezavisnosti

Na Kosovu se danas obeležava 12-godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti. Proslava je u Prištini otpočeta podizanjem zastave, pratili su je odavanje počasti članova LDK njihovom pokojnom lideru Ibrahimu Rugovi i prvom predsedniku Kosova, kao i odavanje počasti prištinskih zvaničnika na „Memorijalnom kompleksu Adem Jašari“ u Prekazama. Uslediće tokom dana i svečana sednica kosovske skupštine i poseta KBS-u. Parade ove godine nije bilo.

Ceremonija je započeta podizanjem zastave u dvorištu vlade u Prištini čemu su prisustvovali kosovski premijer, Aljbin Kurti, predsednica skupštine, Vjosa Osmani, komandant KBS, ministri, zamenici ministara, međutim, ne i kosovski predsednik Hašim Tači.

Sat vremena kasnije, Osmani i Kurti su se uputili u Prekaze, gde su položili vence na mestu gde je danas „Memorijalni centar Adem Jašari“. Počast u Prekazu odali su i članovi PDK.

Kurti je kosovskim medijima poručio da su „odali počast u glavnom gradu ustanka za slobodu“.

„12. godišnjicu proglašenja nezavisnosti pamtimo sa čežnjom i tugom, ali i sa velikim ponosom“, poručio je.

Vence su položili ujedno i na grobu bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

U jedanaest sati zakazana je svečana sednica kosovske skupštine pod pokroviteljstvom Vjose Osmani.

Za 12 sati zakazana je poseta Kosovskim bezbednosnim snagama, gde će se ovi zvaničnici obratiti pripadnicima KBS-a.

Za 13:00 planirano je predstavljanje novog izgleda spomenika „Newborn“, u Prištini.

U 18 sati, u katedrali u Prištini biće organizovan prijem povodom 12. godišnjice, pod pokroviteljstvom kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Na dan obeležavanja ove godišnjice, u Prištini je okićen centralni trg zastavama. Dan ranije kosovske i albanske zastave mogle su se videti i na glavnom šetalištu u Južnoj Mitrovici, a osim šetališta, mnogi izlozi u ovom gradu bili su okićeni zastavama – kosovskim, ali ujedno i albanskim.

Na Severu drugačija slika. Drugi dan je obeležavanja dana državnosti Srbije – Sretenje, i neradni dan za institucije koje rade pri srpskom sistemu. Ovaj deo je takođe ukrašen zastavama – srpskim.

Na adresu kosovskog predsednika stigle su mnogobrojne čestitke od kojih i poziv francuskog predsednika, Emanuela Makrona da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa. Pozivu za nastavak dijaloga koji bi doveo do međusobnog priznanja su se uz čestitke pridružili, između ostalih i američki predsednik, Donald Tramp.

Pismo sa sličnim sadržajem Makron je uputio istog dana i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, čestitajući mu dan državnosti.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Tačan broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i dalje je upitan. Priština poručuje da je reč o 116 država, dok Beograd demantuje – šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, u više navrata je izjavljivao da je ovaj broj oko 100, ali i da sve više zemalja povlači priznanje kosovske nezavisnosti, što Priština demantuje. Upravo je lobiranje Srbije za odpriznavanje nezavisnosti jedan od glavnih zahteva koji je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel postavio pred Beograd kao uslov za otpočinjanje dijaloga sa Prištinom. To je ujedno i jedan od zahteva Prištine.

Đurić: Sbija nije poražena pre 12 godina

U jutarnjem gostovanju na TV Pink, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručio je da na današnji dan pre 12 godina Srbija nije poražena.

„Srbija je nastavila borbu i nastaviće svoju borbu i boriće se za svoje“, poručuje, ali i dodaje da je pre 12 godina „zgaženo međunarodno pravo“, ali i Ustav Srbije.

Tvrdi da je u prethodnom periodu radom Srbije ujedno povučeno 18 priznanja i članstvo u 12 velikih međunarodnih organizacija.

Kosovo je u nekim međunarodnim organizacijama predstavljeno kao suverena država, u nekim kao posmatrač, a negde i sa asteriksom u nazivu, što je zapravo bila i obaveza iz jednog od sporazuma u Briselu. Uz asteriks, koji se retko, odnosno ne poštuje u međunarodnom predstavljanju, početne poruke kosovskih zvaničnika bile su „pahuljica se otopila“.

Za ovih 12 godina, Kosovo nije postalo član UN-a, UNESCO-a, INTERPOL-a, ali jeste uspelo da postane član Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, FIFA-e, UEFA-e i Olimpijskog komiteta.

Evropska unija nije jedinstvena u podršci Kosovu, pošto pet članica i dalje ne priznaju državnost Kosova.

Kad je reč o članstvu u EU, Kosovo je potpisivalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali vizne liberalizacije i dalje nema.

Vizna liberalizacija i dalje uskoro

Vizna liberalizacija je jedno od prioritetnih pitanja koje se tiče građana sa Kosova.

Evropska komisija je 2016. godine dala Kosovu zeleno svetlo za viznu liberalizaciju uz kumulativno ispunjenje dva uslova: ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije. Četiri godine kasnije još uvek nije došlo do vizne liberalizacije.

Kosovski zvaničnici, sa druge strane, iz godine u godinu ponavljaju da će vizne liberalizacije biti ove godine i apeluju na EU da do njenog odobrenja dođe što pre.

Nosioci pasoša Koordinacione uprave Republike Srbije, čije se prebivalište vodi na neko mesto na Kosovu i Metohiji, suočavaju se sa istim problemom, pošto spadaju u kategoriju državljana Srbije za koje ne važi bezvizni režim poput ostalih državljana Srbije.

Opasnost od migracija, bio je ključni razlog zašto je EU uslovila Srbiju da ovoj kategoriji građana uskrati mogućnost dobijanja bezviznih pasoša. 2016. godine EU je procenila da Kosovo ne predstavlja rizik od potencijalnih migracija, tako da je ključan razlog za uskraćivanje bezviznih pasoša ovoj kategoriji građana prestao da važi, ali do ukidanja ovog ograničenja ipak nije došlo.

Do 2016. godine bilo je preko 90 000 građana Srbije koji su nosioci pasoša koji izdaje Koordinaciona uprava.

Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu u periodu 1998-2000. godine već uveliko saslušava svedoke i osumnjičene, iako je i dalje zvanično nepoznato u kom svojstvu se pozvane osobe ispituju. Procenjuje se da je saslušano više stotina osoba od početka rada ovog Suda, iako se još uvek ne zna kada će biti podignute prve optužnice.

Pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vode pod okriljem EU došli su do „ćorsokaka“ nakon uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH zbog neuspeha Kosova da postane član INTERPOL-a, za šta je Priština okrivila Beograd, i još uvek nisu nastavljeni.

Sa druge strane, pod pokroviteljstvom američkog ambasadora u Berlinu i izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, jesu potpisana Pisma o namerama o uspostavljanju avio linije i železničke linije na relaciji Beograd-Priština. I dok Beograd demantuje da ovi dogovori predstavljaju zvanični nastavak dijaloga, Priština ih vidi kao korak bliže „međusobnom priznanju“.

Zajednica srpskih opština, što je takođe deo i inicijalnog Prvog okvirnog sporazuma Beograda i Prištine u Briselu 2014, kao i sadržaj zasebnog sporazuma u Briselu, i sedam godina kasnije nije formirana.

Iako su pregovori Beograda i Prištine u blokadi, kosovski predsednik kao i prethodnih godina, i ove poručuje da će sveobuhvatni sporazum biti postignut ove godine. S druge strane, srpski predsednik, poručuje da svake godine sluša istu priču.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.