Đurić: Nezavisnost KiM otimačina i nepravda; srećan sam zbog infrastrukturnog povezivanja sa Prištinom

„Na današnji dan pre 12 godina Srbija nije poražena“, poručio je u jutarnjem gostovanju na TV Pink, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Na Kosovu se danas obeležava 12-godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti, a Đurić one koji godišnjicu proslavljaju podseća da je 247.000 Srba proterano sa KiM. „Cela nezavisnost Kosova i Metohije je jedna otimačina, farsa i nepravda“, poručuje.

„Srbija je nastavila borbu i nastaviće svoju borbu i boriće se za svoje“, rekao je Đurić. Dodaje da su pre 12 godina „zgaženi međunarodno pravo“, i Ustav Srbije.

Prištinu je podsetio na to da je KiM sastavni deo Republike Srbije prema važećim srpskim aktima.

A dok, kako kaže, „neki slave lažnu nezavisnost“, Srbija podseća da je 247.000 Srba proterano sa KiM.

„Cela nezavisnost Kosova i Metohije je jedna otimačina i farsa i nepravda, ali nije dovoljno da samo to kažemo, potrebno je da hladne glave mudro i strategijom istrajamo na očuvanju naših interesa“.

Tvrdi da je u prethodnom periodu radom Srbije povučeno 18 priznanja i članstvo u 12 velikih međunarodnih organizacija ali i da je predsednik Srbije prištinskim zvaničnicima uspeo da u prošlosti „u lice saspe – gospodo vas ne priznaje četiri petine čovečanstva. Vaša nezavisnost je protivpravna“, poručio je Đurić.

Ranije su ljudi kao Bedžet Pacoli išli po svetu i za kikiriki kupovali priznanja nezavisnosti Kosova

Vučić i aikido diplomatija

Govoreći o sinoćnoj neformalnoj radnoj večeri u Briselu, kojoj su prisustvovali zvaničnici sa Zapadnog Balkana, a među njima i kosovski i srpski presednik, Đurić navodi da je Vučić „diplomatskim aikido potezom iskoristio činjenicu da je Priština prekršila međunarodno pravo i po pitanju taksi, te da je teret za nastavak dijaloga upravo na Prištini“.

Tvrdi da Vučić na svakom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima ne propušta priliku da navede, kako kaže, brutalnu statistiku, kada je reč o položaju Srba na KiM.

„Preko 600 zabrana ulazaka u našu južnu pokrajinu od košarkaša… umetnika, sanitetskog materijala a čak nekada i kola hitne pomoći.

Đurić: Srećan sam zbog infrastrukturnog povezivanja sa Prištinom

Direktor Kancelarije za KiM kaže i da „nema političkih pregovora dok su takse (od 100 odsto na robu iz Srbije) na snazi, ali da zato u međuvremenu može biti ekonomskih pregovora sa južnom srpskom pokrajinom“.

Đurić je gostujući na TV Pink rekao da može da kaže da je srećan što je došlo do potpisivanja Pisma o namerama da se železnicom povežu Beograd i Priština, kao i da „ne može da se načudi što su neki protiv infrastrukturnog povezivanja a zalažu se da Kosovo i Metohija bude u Srbiji“.

„Srpske službe znaju da se roba švercuje preko Albanije i Makedonije“

„Valjda je nama u interesu da na Kosovo možemo da dovedemo lakše i brže našu robu gde smo u prethodnom periodu prodavali više od 500 miliona evra godišnje robe i gde je naša i danas dominantna, samo se sada švercuje preko Albanije i Makedonije i na tome profitiraju upravo oni lideri separatista koji se zalažu za takse a u stvari su svi osnovali firme za prepakivanje proizvoda iz Centralne Srbije. Da sad ne pričam sve detalje koje naravno naše i svetske službe znaju“

„Zašto se ne bi povezivali infrastrukturno: putevima, železnicom, avio linijom, sa našom južnom pokrajinom? Reč je o dokumentima koja su pisma o namerama. Mogu da budem srećan, ne dešava se svaki dan da na delu teritorije koji je proglasio nezavisnost možete da se povezujete, da ga učinite bližim, a da ne dovodite u pitanje Ustav i međunarodni položaj“, rekao je Đurić.

On je, govoreći o dokumentu koji je 14. februara potpisan u Minhenu a treba da dovede do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd – Priština rekao da je „iskreno srećan da je Srbija na kraju dobila akte koji garantuju naš suverenitet, i da su birane rute za železničku liniju koje nama odgovaraju“.

„Mislite da bi se (kosovski premijer Aljbin) Kurti žalio na taj dokument da je to nešto što njima odgovara? Mislim da svakom razumnom čoveku odgovara da se povezujemo. Interes Srbije je to da Priština i Beograd budu železnički povezani a ne da se dovodi u pitanje linija od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i status železničke infrastrukture na Kosovu i Metohiji“, rekao je Djurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.