Zvečan ostaje u crvenoj zoni, Leposavić prelazi iz zelene u žutu zonu

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Zvečan i drugu nedelju za redom ostaje u crvenoj zoni. Prema novoj kategorizaciji u zavisnosti od rizika prenosa infekcije koronavirusa, dve severne opštine biće u žutoj zoni, dok će Zubin Potok i ove nedelje biti u zelenoj.

Kosovsko ministarstvo zdravlja objavilo je danas novu kategorizaciju opština po zonama u zavisnosti od rizika prenosa infekcije koronavirusa.

U crvenoj zoni se od danas nalaze četiri opštine – Priština, Kosovo Polje, Obilić i Zvečan.

Prema novoj kategorizaciji, u žutoj zoni će u narednih sedam dana biti devet opština među kojima su i dve na Severu Kosova – Lipljan, Gnjilane, Vučitrn, Prizren, Peć, Đakovica, Podujevo, Severna Mitrovica i Leposavić.

Najviše opština će biti u zelenoj zoni. Osim Zubinog Potoka u ovoj zoni će se naći još 24 opštine i to Vitina, Orahovac, Uroševac, Južna Mitrovica, Suva Reka, Dragaš, Glogovac, Istok, Klina, Srbica, Dečani, Kamenica, Mališeva, Junik, Kačanik, Klokot, Mamuša, Novo Brdo, Elez Han, Parteš, Ranilug, Štrpce, Gračanica i Štimlje.

Kako se određuju zone
Opštine koje se nalaze u crvenoj zoni su u najvećem riziku od širenja epidemije, odnosno sa više od 151. inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.
U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u kojima je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.
U zelenoj zoni, sa najnižim stepenom rizika, nalaze se opštine do 75 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou.
Mere za opštine sa niskim rizikom prenošenja infekcije:

U zelenoj zoni nalaze se opštine sa malim rizikom prenošenja infekcije, tj opštine u kojima je inficirano do 75 stanovnika na 100.000.

U ovim opštinama sa stupanjem odluke na snagu, ekonomski operatori moći će da rade od 05.00 do 22:00. Isto važi i za tržne centre kao i za i ugostiteljske objekte.

Posle 22:00 ovi objekti će moći da pružaju usluge dostave i usluge „za poneti“.

Prevoznici će smeti da rade samo sa 50 odsto kapaciteta i uz poštovanje Priručnika za zaštitu od širenja koronavirusa.

Taksistima je dozvoljeno da prevoze samo jednog putnika na zadnjem sedištu, a najviše tri, ukoliko su u pitanju članovi iste porodice.

Pozorišta, bibilioteke, galerije, balet, bioskopi, omladinski centri, muzeji, kulturni centri i slične ustanove moći će da rade takođe do 22:00, a sa 40 odsto kapaciteta.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenim prostorijama i na otvorenom.

Tokom treninga u zatvorenim prostorijama moći će da boravi 20 ljudi, a tokom takmičenja 50.

Dozvoljen je rad teretana i bazena za individualne rekreativne aktivnosti, ali sa 40 odsto iskorišćenog kapaciteta.

Iste mere primenjivaće se i za opštine koje su u žutoj zoni, tj opštine u kojima je nedeljni broj inficiranih između 76 i 150 na 100.000 stanovnika.

Mere za opštine sa visokim rizikom (preko 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika nedeljno:

Ekonomskim operaterima i tržnim centrima dozvoljen je rad od 05:00 do 22:00.

Hotelima i sektoru gastronomije dozvoljeno je da rade od 05 do 22, dok posle 22:00 rade samo „dostavu“.

Javne i privatne institucije dužne su da rade samo sa osnovnim osobljem, koje osoblje određuje odlukom svake institucije posebno.

Javnom prevozu je dozvoljeno da koristi do 50% kapaciteta, dok taksiji mogu da rade sa jednim putnikom na zadnjem sedištu ili troje, ukoliko su članovi porodice.

Pozorišta, biblioteke, filharmonije, galerije, ansambli, balet, bioskopi, omladinski centri, muzeja, kulturnih centara sa grupama i slično, dozvoljeno je da rade samo do 21:00 koristeći do 40% prostora.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, gde tokom treninga u zatvorenom može da učestvuje do 20 ljudi, dok tokom takmičenja do 50 ljudi, uvek na osnovu lokalnih i međunarodnih sportskih protokola,

Podsetimo, kosovska vlada odlučila je juče da uvede novi set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Podela opština po zonama i dalje ostaje ali je ukinut policijski čas u opštinama koje se nalaze u crvenim zonama. Studenti nastavljaju sa predavanjima na fakuletima, a svim ekonomskim operatorima koji su u crvenoj zoni rad će biti dozvoljen do 22 časa.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.