Kosovski Albanci iz Švajcarske masovno dolaze da glasaju

Foto: KoSSev

Više od 10.000 kosovskih Albanaca koji žive u Švajcarskoj uputilo se proteklih dana avionima i autobusima na Kosovo kako bi glasali na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara, a jedan od razloga bi mogla da bude i otežana procedura za glasanje iz inostranstva, pišu švajcarski mediji, a prenosi Euractiv.

Proteklih nedelja iz Ženeve, Bazela i Ciriha za Prištinu je poletelo 12 aviona, ove sedmice biće ih, kako je najavljeno, još 16, a birače će na Kosovo iz svih švajcarskih kantona prevesti i više od 300 autobusa, piše švajcarski dnevnik Blik (Blick.ch)

List piše da se, za razliku od ranijih izbora, ovih dana u vreme predizborne kampanje na ulicama Prištine, Gnjilana, Vitine i drugih kosovskih gradova, pored kosovske, vijorila i švajcarska zastava.

Prema oceni albanskog portala u Švajcarskoj leCanton27.ch, to svedoči ne samo o velikom učešću Albanaca iz dijaspore na izborima, već i o „poštovanju i prijateljstvu koje gaje prema zemlji u kojoj žive i rade“, prenosi švajcarski list.

U Švajcarskoj živi oko 113.000 građana koji imaju kosovsko državljanstvo, ali je stvarni broj kosovskih Albanaca daleko veći, pošto oko 250.000 ljudi kao glavni jezik navodi albanski, a velika većina njih su poreklom sa Kosova.

Ta kosovska dijaspora iz Švajcarske svake godine svojoj rodbini u domovini pošalje oko 200 miliona švajcarskih franaka, dodaje Blik.

Blik podseća i da građani Kosova ponovo izlaze na birališta posle svega osam meseci, jer je Ustavni sud proglasio neustavnim izbor vlade premijera Avdulaha Hotija i da sad sve ankete najveće izglede za pobedu daju pokretu Samoopredeljenje i njegovom lideru Aljbinu Kurtiju.

Švajcarski javni servis SRF piše da na predstojećim izborima kosovski birači iz dijaspore imaju posebnu ulogu, ali da je ove godine posebno velikoj albanskoj zajednici u Švajcarskoj učešće na izborima otežano i da je glasanje iz inostranstva za njih vrlo komplikovano.

Građani Kosova u dijaspori koji žele da učestvuju na izborima, navodi SRF, moraju elektronskom poštom da se prijave kod kosovske Centralne izborne komisije (CIK), a zatim da čekaju na povratni telefonski poziv iz CIK-a da bi potvrdili registraciju.

„Taj telefonski poziv je novina u postupku registracije za izbore i stvara utisak da postoji želja da se biračima iz inostranstva oteža učešće“, ocenjuje SRF.

Dodaje se i da su mnogi koji su uspeli pravovremeno da se prijave za glasanje, sada zabrinuti da li će glasački listići upćeni poštom stići na Kosovo do isteka roka.

SRF prenosi i reči predstavnika pokreta Samoopredeljenje u Švajcarskoj Bekima Hotija, da su brojni birači svoje glasačke listiće poslali ekspesnom dostavnom službom DHL, što košta i do 110 evra, a da su se mnogi, „da bi bili potpuno sigurni, odlučili da plate skupo putovanje do Kosova da bi tamo lično predali svoj glas“.

Napominjući da je Aljbin Kurti u Švajcarskoj posebno omiljen među mladim Albancima zbog obećanja da će iskoreniti korupciju i Kosovo izvući iz ekonomske bede, SRF primećuje da nema dokaza da su kosovske vlasti namerno otežale proceduru glasanja da bi umanjile broj glasova za Kurtija, ali da bi taj potez mogao da presudi da li će njegova partija imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Euraktiv.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.