Zvaničnik PR o saradnji sa ambasadorom Somalije nakon Vučićevih tvrdnji da je ova zemlja povukla priznanje

Ambasadori Kosova i Somalije u Turskoj
FOTO: Ambasada Kosoav u Ankari/Tviter

Svega nekoliko dana nakon što je srpski predsednik saopštio da je devet zemalja povukao priznanje Kosova, a među kojima je i Somalija, ambasador ove zemlje se, prema navodima Prištine, sastao sa ambasadorom Kosova.

Ambasada Kosova u Turskoj izvestila je danas o sastanku dvojice zvaničnika.

U kratkoj objavi na Tviteru naveli su da se ambasador Kosova, Agon Vrenezi, sastao u Ankari sa ambasadorom Somalije u istoj zemlji, Jamom A. Mohamedom.

Naznačili su da su sagovornici vodili razgovore o jačanju saradnje.

„Razgovaralo se o mogućnostima produbljivanja saradnje dve zemlje i razmenjena su mišljenja o regionalnim i međunarodnim dešavanjima“.

Prištinski mediji izveštavaju da se o sastanku takođe na Tviteru oglasio i ambasador Somalije. Međutim, objavu nije moguće pronaći na nalogu Mohameda.

Sastanak prištinskog zvaničnika sa ambasadorom Somalije održan je svega nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije kazao da je devet zemalja, među kojima je i Somalija, povuklo priznanja nezavisnosti Kosova i da se „čeka još jedno povlačenje.

„U svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedvosmisleno priznaje. Tri zemlje niste načisto. Imamo 9 koje su povukle priznanje“, sumirao je Vučić.

Novi navodi Beograda o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, naišli su ponovo na negiranje Prištine.

„Nismo obavešteni povodom tvrdnji srpskog predsednika da su pojedine zemlje povukle priznanje nezavisnosti“, oglasilo se potom kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kažu da te tvrdnje nisu potvrđene ni nakon razgovora sa predstavnicima ovih zemalja na različitim nivoima, ali i nakon konsultacija sa „važnim partnerima“ Kosova.

Inače, priznanje Kosova je do sada, osim najnovijih, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo još 18 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.