Vučić otkrio imena zemalja koje su povukle priznanje Kosova: 106 ne priznaje, 84 priznaje

Devet zemalja koje su povukle priznanje Kosova su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi, upravo je saopštio Aleksandar Vučić – skoro tri nedelje nakon što je najavio da će obelodaniti imena.

„Čekamo i 10.“, upravo je kazao u novogodišnjem obraćanju naciji.

„Pred nama su teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije. Želeli smo mir. Na jedvite jade smo ga sačuvali, ne našom krivicom, nijednog sekunda nismo nikoga provocirali, posebno ako ne kažu da je provokacija to što Kosovo i Metohiju ili naše građane nazivamo našim državljanima, vidimo kao naše sugrađane ili to što doživljavamo kao teritoriju Republike Srbije u skladu sa Ustavom Republike Srbije“, kazao je predsednik Srbije.

Nijedan incident Srbija nije napravila, nijedan jednostran potez, Srbija nije povukla, a svog ustava i našeg naroda nećemo da se stidimo, naprotiv ponosićemo se

Navodeći da ne mogu da se suprotstave velikim silama i da je Srbija mala, dok su Amerika, Nemačka i Evropa veliki, navodi istovremeno:

„Ali danas, kako stvari stoje, u svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedvosmisleno priznaje. Tri zemlje niste načisto. Imamo 9 koje su povukle priznanje“.

Sa druge strane Srbiji će, kaže, biti teško da se suprotstavi u Savetu Evrope članstvu Kosova, dok će se za sprečavanje članstva Kosovo u UNESCO boriti.

Kosovu će teško biti i da u SE da obezbedi dve trećine glasova – „će se pomuče, a već su pokušavali u više navrata pa nije išlo a i mi će se pomučimo“.

„Što se tiče UN, čekam da mi dođu stručnjaci i da mi kažu da je to jedino moguće, inače Vučiću – nagrabusio si, a ja se tresem od straha od njih i njihovih ubeđivanja čekam da mi objasne da je to jedini mogući izlaz za Srbiju“.

Prozvao je kako je kazao „tzv. slobodne, nezavisne medije“ kako oni govore „Vučiću omča oko vrata za Kosovo“.

„Tu omču možete kokošku da vežete, a na ponosnog čoveka teško, koji neće kičmu da krivi i da se klanja okupatoru“, dodao je.

O tome koliko je on štit i bedem za Srbiju, kao i vuk pred tigrom i slonom, te šta je sve kazao, čitajte u posebnoj vesti.

Inače, priznanje Kosova je do sada, osim najnovijih, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo još 18 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.