Kosovsko MSP nakon Vučićevih tvrdnji: Nismo obavešteni o povlačenjima priznanja

donika gervala
FOTO: Gazeta Express

Novi navodi Beograda o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, naišli su ponovo na negiranje Prištine. Nismo obavešteni povodom tvrdnji srpskog predsednika da su pojedine zemlje povukle priznanje nezavisnosti, oglasilo se upravo kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo, saopštava da NEMA obaveštenja ni u Ministarstvu spoljnih poslova, niti u predstavništvima Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Kažu da ovakve tvrdnje nisu potvrđene ni nakon razgovora sa predstavnicima ovih zemalja na različitim nivoima, ali i nakon konsultacija sa „važnim partnerima“ Kosova.

„Otvorena pitanja između Republike Kosovo i Srbije rešavaju se dijalogom, a ne destruktivnim medijskim kampanjama“, poručili su iz ovog ministarstva.

Kažu i da Srbija mora „hitno da odustane od agresivnih napada na Kosovo i njegov suverenitet i vrati se za pregovarački sto usredsređen na obostrano priznavanje“.

Predsednik Srbije je sinoć u svom odloženom novogodišnjem obraćanju kazao da je devet zemalja povuklo priznanja nezavisnosti Kosova.

U pitanju su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi, rekao je Vučić skoro tri nedelje nakon što je najavio da će obelodaniti imena.

Srpski predsednik je ujedno, kao i pre nekoliko dana ministar spoljnih poslova Srbije, najavio da se „čeka“ povlačenje priznanja desete zemlje.

„U svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedvosmisleno priznaje. Tri zemlje niste načisto. Imamo 9 koje su povukle priznanje“, sumirao je Vučić.

Inače, priznanje Kosova je do sada, osim najnovijih, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo još 18 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.