Zvaničnik opštine Dečani uhapšen zbog izazivanja mržnje prema Srbima; Opština upozorava na "eskalaciju"

Zvaničnik opštine Dečani i pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, Asim Cenaj, priveden je ove nedelje zbog "izazivanja mržnje" prema Srbima, potvrđeno je iz Kosovske policije. Privođenje se dogodilo nakon što je Cenaj održao govor pred raseljenim Srbima iz Dečana koji su boravili u svom rodnom mestu tokom akcije "Dođi – vidi", kada su obišli svoja imanja, sastavši se istovremeno sa predstavnicima međunarodnih organizacija i građana ove opštine albanske nacionalnosti. U reakciji na hapšenje, radnici opštine Dečani su održali u četvrtak i miran protest pred lokalnom stanicom policije. Oni, međutim, tvrde da je govor koji je odražao bio o nestalim Albancima. Ističu i da "primenjeni standardi" protiv njihovog zvaničnika neće biti tolerisani, upozoravajući na "eskalaciju" situacije.

"Tokom trajanja sastanka, osoba A.C. je održala govor, izrazivši mržnju prema licima koja su bila prisutna, navodeći da će, nakon što napusti sastanak, u roku od pola sata – pozvati sve građane da se suoče sa policijom i KFOR-om," ovako je Kosovska policija opisala šta se dogodilo tokom sastanka sa Srbima, u prostorijama opštine Dečani.

Navode i da je zbog "nastale situacije", sastanak i prekinut, a da je A.C. priveden zbog krivičnog dela "izazivanje mržnje, razdora ili nacionalne, rasne, verske ili etničke netrpeljivosti" i da mu je određen 48-osmočasovni pritvor.

Protest radnika opštine DečaniMeđutim, iz lokalne samouprave tvrde da je njihov zaposleni uhapšen, jer je, navode, kao neko ko ima nestale članove porodice tokom rata na Kosovu – izrazio zabrinutost.

"Ja 18 godina strepim, jer ne znam gde su ostaci mog oca, kao i porodice 84 nestalih lica iz opštine Dečani. Oni strahuju, jer ne znaju sudbinu svojih članova porodice – ovo je govor zbog kojeg je okrivljen zvaničnik opštine Dečani, gospodin Asim Cenaj" – saopšteno je iz ove opštine. 

Kritikujući privođenje u, dodaju, "zemlji koja pretenduje da promoviše vrednosti slobode izražavanja", iz dečanske lokalne samouprave navode da su u "tom kontekstu" i održali miran protest.

Istovremeno uputili su zahtev lokalnom komandiru policije:

"Reakcije protiv gospodina Cenaja i građana opštine Dečani neće biti tolerisane i na kraju tražimo od komandira policijske stanice, gospodina Sejdija Dobraja – da bude oprezan, odmeren u svojim akcijama i da ne ohrabruje eskalaciju situacije."

U Dečanima danas žive samo dve osobe srpske nacionalnosti, a kako je u toj opštini i jedan od srpskih manastira – Visoki Dečani, upravo je ovaj hram često bio meta napada. Na imanju manastira ispisivani su preteći grafiti u nekoliko navrata, održavani su protesti zbog vraćanja vlasništva manastiru nad manastirskom zemljom, a početkom godine pred kapijom Visokih Dečana uhapšena su četvorica Albanaca, veruje se islamista – sa većom količinom oružja. Manastir je 2004. godine bio i miniran, ali nije oštećen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.