Žiofre: Sada smo pred istorijskom prilikom za napredak u normalizaciji odnosa BG-PR

FOTO: Tanjug

„Važno je shvatiti da smo sada pred istorijskom prilikom za napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, kazao je o evropskom predlogu Emanuel Žiofre, šef delegacije EU za Tanjug, a na marginama Kopaonik biznis foruma.

Žiofre je ujedno ocenio i da, s obzirom na, kako je nazvao, istorijsku priliku, ali i uložen politički kapital, postoji osećaj urgentnosti da se ide napred.

Podsetio je i na sednicu Evropskog saveta 24. marta, te kazao da tada „moraju da budu u mogućnosti da odnesu dobre vesti“.

„Ne moramo da stvaramo veštačke rokove, ali moramo da shvatimo urgentnost“, kazao je Žiofre za Tanjug.

„Mislim da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak jasno kazao da nam je potrebna implementacija, moramo da se složimo kako da implementiramo predlog EU. Mnogo interesa, mnogo kapitala je u tome i moramo da to isporučimo, to je ono što moramo da uradimo“.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako se ništa ne desi, Žiofre je kazao:

„Propustićemo ogromnu priliku i mnogo ekonomskih prilika, mnogo mogućnosti za povećanje investicija,ljudskog kapitala i mogućnosti da se poboljša život običnih ljudi“

„Ovo je rizik koji moramo da izbegnemo, moramo da probamo da krenemo napred. Ovo nije trenutak kada treba da odlažemo bilo šta, već je ovo vreme da se donose odluke“, zaključio je Žiofre.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.