Zijade i sa Vučićem: Preuzete obaveze pretočiti u konkretne akcije u korist svih zajednica na Kosovu

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

U sklopu redovnih konsultacija uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija krajem ovog meseca, na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu te misije na KiM, šefica UNMIK-a Karolin Zijade posetila je Beograd. Nakon što je juče održala sastanke sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, ali i sa ministrom spoljnjih poslova, Ivicom Dačićem, ranije danas razgovarala je i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Troje srpskih zvaničnika šefici UNMIK-a prenelo je zabrinutost za bezbednosnu situaciju na KiM, precizno – položajem Srba.

Nakon Brnabić i Dačić, danas je i srpski predsednik bezbednosnu situaciju okarakterisao kao složenu.

„U tom kontekstu Vučić je naglasio da smatra važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva“, saopštilo je Predsedništvo.

Ponovio je da je, sa druge strane, Srbija ta koja insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, ali i na poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244.

Zijade je, kažu iz Predsedništva, izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, pre svega, radi dobrobiti Srba i Albanaca na KiM – političke obaveze pretoče u konkretne akcije.

„Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu“.

Da je Zijade u Beogradu istakla potrebu da se obaveze, kako Beograda tako i Prištine – pretoče u konkretne i praktične obaveze u korist svih zajednica, potvrdila je i misija UNMIK u saopštenju.

„To uključuje i razgovore o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali i druge obaveze preuzete tokom nedavnih pregovora predvođenim EU“, preciziraju iz UNMIK.

Potvrđuju da će šefica ove misije, Karolin Zijade, o svim sastancima izvestiti Savet Bezbednosti UN – čija će sednica biti održana 27. aprila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.