Brnabić sa Zijade: Kaže zabrinuta je za Srbe, provocira ih Priština

FOTO: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Srbije sastala se danas u Beogradu sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UMNIK-a Karolinom Zijade.

Razgovarale su o, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 27. aprila, o situaciji na KiM, položaju Srba i drugih nealbanskih zajednica, kao i o neophodnosti implementacije Briselskog sporazuma.

Premijerka Srbije ovom prilikom izrazila je zabrinutost za bezbednost Srba na KiM, koji su, tvrdi, konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine:

„Ukazavši na to da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosmetu“.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju srpske Vlade, podsetila na to da Priština čitavih 10 godina nije implementirala Briselski sporazum.

Poručila je i da je neophodna puna primena Briselskog sporazuma, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što će, tvrdi, omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije.

Zijade i Brnabić razgovarale su i o Otvorenom Balkanu, koji je, kako je kazala premijerka Srbije, odlična prilika da se čitav region poveže, kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

O sastanku se oglasila i Zijade, odnosno UNMIK, navodeći da je naglasila važnost promovisanja mira, stabilnosti i razvoja u regionu, te, ponovila posvećenost radu sa zainteresovanim stranama u pravcu bolje budućnosti za sve.

O sličnim temama sa Zijade je razgovarao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić,
koji je takođe izrazio zabrinutost povodom aktuelne bezbednosne i političke situacije na Kosovu

Karolina Zijade, prema navodima pojedinih medija, sutra će se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.