Zeri: Kosovo zabranjuje uvoz živih ptica iz Albanije nakon izbijanja gripa H5N8

Ptičiji grip
FOTO: Eeuropa.eu

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska agencija za hranu i veterinu odlučila je da obustavi uvoz živih ptica iz područja zahvaćenih gripom H5N8 u Albaniji.

Ova agencija saopštila je da je ova odluka doneta na osnovu izveštaja Međunarodne organizacije za epizootiku, za najavu pojave bolesti ptičijeg gripa H5N8 na području Drača u Albaniji.

Agencija za hranu i veterinu danas, 21. 03. 2022. godine, donela je odluku broj 03/205/22 o merama za obustavu uvoza živih ptica sa područja gde je potvrđeno prisustvo bolesti. Odluka je doneta na osnovu Zakona br. 2004/21 o veterinarskom i administrativnom uputstvu br. 2005/24 o borbi protiv zoonoza ptica“, navodi se u saopštenju KVFA.

Dalje se navodi da je KVFA u stalnom kontaktu sa veterinarskim organom Albanije, radi razmene informacija u vezi sa pojavom mogućnosti širenja bolesti.

„Kao najviši veterinarski organ, svim kapacitetima smo posvećeni preduzimanju preventivnih mera za širenje bolesti na Kosovu. Granična veterinarska kontrola podignuta je na nivo detaljnog nadzora uvoza pošiljki živine“, navodi se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.