Kancelarija za KiM: Priština zabranila pomoćniku direktora da poseti Kosovo; Izostao odgovor kosovskog MSP

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ivan Vujić na Jarinju
FOTO: Kancelarija za KiM

Prištinske vlasti zabranile su večeras pomoćniku direktora Kancelarije za KiM, Ivanu Vujiću, da poseti Kosovo, saopšteno je iz ove Kancelarije Vlade Srbije. Priština se za sada nije oglašavala povodom navoda Beograda, dok je ujedno izostao odgovor na upit KoSSev-a.

Kako su naveli iz Kancelarije, Vujić je sutra trebalo da obiđe Klinu i Osojane i socijalno ugroženoj petočlanoj porodici Komatović iz sela Žač uruči neophodnu pomoć ove institucije.

Međutim, poručuju da je pomoćniku direktora zabranjeno da pređe preko prelaza na Jarinju i to, dodaju, bez ikakvog obrazloženja.

Kancelarija za KiM navodi da Vujić, kao pomoćnik direktora Kancelarije, ne podleže odredbama sporazuma o zvaničnim posetama i nije u obavezi da svoju posetu najavi.

Podsetili su da ovo nije prvi put da Priština zabranjuje predstavnicima i pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM da posete Kosovo, tj. da krši sporazume.

„Očigledna je namera Aljbina Kurtija da radikalizuje i dodatno izazove tenzije na prostoru Kosova i Metohije, jer je njegov jedini i osnovni cilj da pokuša da isprovocira neodmerenu reakciju Srba sa Kosova i Metohije i nastavi da gazi sve sporazume postignute u Briselu, među kojima je i onaj o slobodi kretanja“, tvrde iz ove Kancelarije.

Uprkos tome, kako navode, Srbi sa KiM i zvanični Beograd, nastaviće da čuvaju mir i stabilnost i neće prestati da pomažu svom narodu na Kosovu i Metohiji.

KoSSev je večeras uputio upit Kosovskoj policiji i ministarstvu spoljnih poslova povodom navoda Kancelarije za KiM.

Iz policije su nam poručili da se obratimo „nadležnoj instituciji za donošenje odluka“, dok je odgovor kosovskog MSP izostao do objavljivanja vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.