Žene Severa u protestnoj šetnji Mitrovicom: „Ujedinjene žene oslobodite geto“

16.30 – Gordana Savić: Cilj nam je da našoj deci obezbedimo bezbrižno detinjstvo

Na samom kraju šetališta, nakon protestne šetnje od ulaska u Kosovsku Mitrovicu, poslate su poruke o srpskom jedinstvu, potrebi da se obezbedi sigurna budućnost dece, dok su ujedno upućene kritike na račun Prištine i apeli međunarodnoj zajednici da reaguje.

Pre obraćanja odabranih učesnica protesta, nekoliko hiljada žena sa razglasa je poslušalo čuvenu pesmu Đorđa Balaševića „Samo da rata ne bude“.

„Svojim sestrama“ kako je naglasila, obratila se i danas Gordana Savić. Ona je načelnica službe za prevenciju zdravlja u mitrovačkom KBC-u. Bivša je odbornica u SO Severna Mitrovica, koja je zajedno sa ostalim odbornicima Srpske liste ovog meseca dala ostavku.

Podsetivši na to da se danas proslavlja Međunarodni dan humanosti, sa druge strane je uporedila sa slikom okupljenih žena koje su tu da kažu:

„Da nećemo više da trpimo Kurtijev teror“.

Postavila je pitanje humanosti na pretnje hapšenju, kako je opisala, srpskih lekara koji su hteli da sprovedu vakcinaciju protiv kovida 19 na Kosovu.

„Zaustavljali su nam sanitete, hapsili vozače saniteta, oduzimali su nam lekove, sanitetski materijal, onemogućavali svakodnevno snabdevanje naših zdravstvenih ustanova lekovima i sanitetskim materijalom i tako nam otežavali da posvetimo pažnju, da se borimo za svaki ljudski život i da se svako leči onako kako valja za jednog dostojnog čoveka“.

I dok je kosovskim vlastima spočitala nehumano postupanje, za zdravstvene radnike sa Severa navodi da mogu da im održe lekcije iz humanosti.

„Mi koji svakodnevno radimo obavljamo časno, dostojanstveno humano svoj poziv, gde, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, svakodnevno pružamo adekvatnu zdravstvenu pomoć. To je sestro moja humanost. To je narode moj srpski humanost i tu lekciju oni nikada neće da nauče, nikada“.

Naglasila je da ogroman broj okupljenih žena ima isti cilj.

„A cilj nam je da našoj deci obezbedimo mir, slobodu, bezbrižno detinjstvo, da žive kao sva ostala deca ovoga sveta. Na žalost, to im je uskraćeno.(…)
Ja znam da je cilj svih nas ovde prisutnih lepša budućnost za našu decu i za sve nas“.

Naglasila je da upravo odrasli i majke imaju obavezu da svojoj deci obezbede sigurnu budućnost.

Savić se obratila i međunarodnim predstavnicima: „Da pomognu da učine nešto, da makar oslušnu sve ovo što danas imamo da im kažemo, da i naša deca nisu različita nego li njihova i u njihovim zemljama. Oni moraju da čuju naš glas“.

Pozdravila je i sunarodnike južno od Ibra naglasivši da se nisu delili, da su svi isti.

„Danas smo svi građani Kosova i Metohije. Danas smo svi građani Republike Srbije. Živela Srbija“.

Radosavljević: Deca Severa u strahu „sazrevaju mnogo pre“, rešile smo da Kurtiju kažemo Dosta je

Učiteljica iz Leška, Slavica Radosavljević je takođe govorila o bezbednosti dece, ali molitvama majki Caru Lazaru, Stefanu Dečanskom, Sv. Savi, da sačuva decu.

„Odavde danas, mi se molimo svim svecima, molimo se svim moćnicima, molimo se za mir, slobodu, za našu decu za njihovo slobodno odrastanje. Molimo se da nas u školama ne pitaju šta su to mitinzi, šta su to barikade“, kazala je Radosavljević.

Naglasivši da u školi decu podučavaju lepoj književnosti u kojoj se konstatuje da je greh razderati i paukovu mrežu a kamoli da se deci ugrožava budućnost, kazala je da deca Severa u strahu „sazrevaju mnogo pre“.

„Ja sam 35 godina učiteljica, ja znam šta su deca crtala pre 35 godina ali znam da sada crtaju puške, da crtaju sve ono što ih boli“, navela, je opisujući dečje zabrinute oči i poglede jer sa njima danas nisu bile upravo majke i učiteljice.

A za hrišćansku Evropu i demokratsku Ameriku imala je poruku:

„Dosta je getoa, dosta je zatvora, neslobode, naš grč i naša molba i nebo bi otvorila. Otvorila bi sva vrata na koja treba da zakucamo“.

Uslov za slobodu buduću su mir i sloga:

„Neka naša deca, kao svi orlovi slobodno se igraju. Kao što orao leti nebom, neka sutra bodre svoju reprezentaciju, koja će sigurno pobediti, kao što smo mi danas pobedile jer smo se okupile i rešile da kažemo Kurtiju dosta je“.

Umesto nasilja, predložila je da se proslavljaju lepi praznici, kao na primer Dani cveća, upoređujući to sa japanskom kulturom.

Na kraju je poručila i da bi želela da današnji dan ostane upamćen kao dan kada su žene kazale „Dosta Kurtiju“.

Šmigić upitala međunarodne predstavnike: Da li znate kako izgleda kada u strahu od specijalaca i uz sirene slušamo predavanja?

U ime studentkinja i to na engleskom, obratila se Jovana Šmigić – svetu, Evropi, koleginicama.

Postavila je pitanje međunarodnim predstavnicima da li znaju kako to izgleda kada u strahu „od ROSU specijalaca“, „uz sirene“ idu na predavanja, i da zapravo specijalci prekidaju predavanja.

Naglasila je da sva deca imaju pravo na obrazovanje, te da dok njihove kolege širom sveta razmišljaju o svojim karijerama, studenti u Mitrovici su primorani da razmišljaju kako da zaštite svoja osnovna ljudska prava.

„Jer su krivi samo zato što studiraju na srpskom univerzitetu“, dodala je.

Tvrdi da zbog toga nemaju pravo na obrazovanje ali su umesto toga samo studenti koji žele mir i ne smetaju nikom, niti im žele loše.

„Zašto onda predstavnici te samoproklamovane zemlje čine sve da unište ono što imamo?“. Podsetivši na to da je Mitrovica univerzitetski centar i da ima puno obrazovanih mladih ljudi, rekla je da oni traže samo šansu za sopstveno obrazovanje i buduće generacije. 

„Ova deca rastu sa strahom da agresija koja se godinama odvija neće da stane. Potrebno nam je da budemo jednaki kao i vi, da ostanemo tu gde su koreni naše države“, rekla je Šmigić.

Vuković: Kurtijeva politika je mržnja, mi da budemo lavice i da se borimo za našu decu“

Majka 11-oro dece Ana Vuković, koja živi u Zvečanu, smatra da za Kurtija na Kosovu ne postoji srpska kultura i postojanje i to naroda koji živi vekovima na Kosovu, koji bi sada „da protera“.

Rođena Šipoljka, kaže da je još kao dete „osetila njihovu gorčinu i zulum“. „Sada kao majka jedanaestoro dece pitam se, da li će moja deca proći isto? Da li bi i njih da unište i proteraju? Zar treba verovati Kurtiju? Zar smo naivni?“.

Rekla je da je Kurtijeva politika mržnja, te da nasuprot toga, srpske žene Kosova i Metohije mogu da imaju poverenje samo u Srbiju, njenu vojsku, ministre predsednika, a pre svega da veruju u Boga.

Međunarodne predstavnike pozvala je da spreče Kurtija da ne napravi neki haos. Žene je pozvala da se ne plaše, već da se kao lavice bore za svoju decu.

„Živeo mir! Živela Srbija!“. 

Stević: Poruka sa svete srpske zemlje – želimo mir

Poslednja govornica bila je Svetlana Stević, upravnica narodnih kuhinja u većinski srpskim sredinama na KiM.

I ona je kazala da je cilj današnjeg okupljanja žena da se pokaže jedinstvo u borbi da Srbi ostanu u svojim domovima.

„Kao majka četvoro dece i baka troje unučadi koja živi na severu, a radi na jugu Kosmeta hoću da poručim da smo jedno i da duša od tela ne odvaja i ne deli“, naglasila je.

U borbi za osnovna ljudska prava mora da se istraje podsetila je, dodajući da žene pre svega žele mir za svoju decu – da žive i odrastaju kao svaka normalna deca da im svakodnevica ne bude sirena za uzbune već igrališta, bioskopi i pozorišta. 

Zahvalila se srpskoj državi za podršku i brigu i nesebičnu pomoć.

„I što je najvažnije, zalaže se za mir i stabilnost“, dodala je Stević.

15:05 – Krenula protestna povorka

U Kosovskoj Mitrovici upravo je započeo najavljeni veliki miting žena. Protestna šetnja krenula je od ulaska u grad iz pravca Zvečana, a učesnice će koračati oko kilometar – sve do glavnog mosta.

Iako pada kiša, na skupu se nalazi više hiljada učesnica. Povorku predvode učesnice koje nose veliku srpsku zastavu, ispisanu sloganom: „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“.

Nose se transparenti, na kojima piše „United women free the ghetto“ – „Ujedinjene žene oslobodite geto“, „Nije hir, hoću mir“, „Kurti neću da ti plaćam harač“, „Kurti decu ti neću dati“, „Želim sina da spremim za svadbu, Kurti dosta je sukoba“ i ostalo.

Miting je započeo uz zvonjavu crkvenih zvona.

Uoči početka mitinga, Kosovska policija saopštila je da poseduje operativni plan za današnji najavljeni miting, te da je zadužena da on prođe bezbedno i nesmetano. Građane su ujedno pozvali na mirne proteste.

Na samom mitingu, međutim, primetno je samo par EULEX policajaca, koji pešački patroliraju uz samu povorku.

Ovaj miting je juče najavila bivša odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Gordana Savić, koja je u „ime svih majki“ govorila na konferenciji za medije Srpske liste.

Kako je poručila, žene ovim mirnim protestom žele da pokažu nezadovoljstvo potezima Prištine i da zaštite svoju decu.

Očekuje se da će se učesnice skupa obratiti na bini, koja je postavljena u blizini glavnog mosta.

Današnji skup žena održava se u jeku nove krize sa tablicama na Kosovu, koja je naročito pojačana nakon neuspelih sastanaka Vučića i Kurtija ove nedelje u Briselu, odnosno izostankom dogovora o tablicama.

Iako je Kurti u Briselu odbio da na 10 meseci odloži svoju odluku o (pre)registraciji, iste noći ipak je na inicijativu SAD rok za kažnjavanje produžio na još 48 sati.

Do novog isteka roka, ostalo je manje od devet sati, a u Briselu se nalaze glavni pregovarači Beograda i Prištine.

Kao podrška Srbima sa Severa, danas je u podne održan protest i u Gračanici, koji je trajao pola sata. 

Okupljenim građanima se tamo, kako prenosi Kim, obratila gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić, koja je naglasila da je to „skup jedinstva Srba“ ali i podrška „braći i sestrama sa Severa“. Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić, sa tamošnjeg skupa istakla je da protest nije održan samo zbog tablica, već zbog napada na Srbe, hapšenja, nepravednog suđenja, zastrašivanja, te ugrožavanja srpskog jezika. 

Takođe, miting sa istom porukom održan je i u opštini Štrpce. Na skupu je bio prisutan veliki broj građana sa transparentima podrške Srbima, a neke od njih bile su: ”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir”. Građanima se obratio gradonačelnik ove opštine, Dalibor jevtić, koji je poručio, a kako to Kim prenosi, da Srbi neće trpeti nikakav vid nasilja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.