Kurti: U Brisel mogu da odem samo zbog „konačnog sporazuma“, mart 2023. bio krajnji datum za to

FOTO: KoSSev

„Sada otkucavaju sati, to je istina. Ali, do poslednjeg minuta nije u redu da govorim o tome šta će se desiti kada istekne ovaj rok, jer sada moramo da se fokusiramo na krajnje napore kako bismo postigli sporazum, pre nego istekne 48 sati“, kazao je kosovski premijer, Aljbin Kurti na današnjoj konferenciji za medije.

Od tih 48 sati, koliko je preksinoć kosovska vlada prihvatila da odloži primenu svoje fazne odluke o (pre)registraciji, ostalo je još manje od 10. Uoči isteka tog roka, o rešenju za tablice danas razgovaraju glavni pregovarači u Briselu. 

I dok danas portparol EU, Peter Stano, napominje da je praksa da se nakon glavnih pregovarača, održe sastanci i na visokopolitičkom nivou, Kurti sa druge strane, i danas naglašava da više u Brisel neće da ide, osim ako na dnevnom redu ne budu razgovori o „konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa“.

Na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade, Kurti je govorio zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom.

I danas je naglasio da u Brisel nije otišao da bi razgovarao o tablicama, već o onome što redovno ponavlja „konačni sporazum o normalizaciji odnosa sa uzajamnim priznanjem u centru“.

Mislio je, kaže, da je to bilo na stolu i ovog puta, a ne tablice, uz tvrdnje da je onaj ko je promenio tok razgovora, zapravo Borelj, koji je insistirao na sporazumu u vezi sa merom suspenzije novčanih kazni.

„Veliki cilj je skinut sa dnevnog reda sastanka, potreba za evropskim predlogom je nestala sa stola, prilagođavajući se cilju Srbije, čiji predsednik je došao u Brisel ne zbog predloga EU, već zbog registarskih tablica“, navodi Kurti.

Tvrdi i da je to pisalo i na pozivnici koju je iz Brisela dobio, te da je on otišao kako bi započeo razgovore o „predlogu konačnog sporazuma“.

„Kada su mi poslali pozivnicu iz Brisela da odem na sastanak sa predsednikom Srbije, glavni razlog zašto sam otišao nisu bile tablice. Otišao sam da započnemo razgovore o predlogu konačnog sporazuma, jer sam zato premijer. Premijeri ne idu u Brisel sa tim da su im tablice prioritet“.

Iako je danas iznosio detalje, Kurti je istovremeno kazao i da ne može da daje javne izjave, zbog pitanja „poverljivosti medijatora“.

„EU sa tim predlozima može da izađe u javnost. Mi smo spremni, za nas je princip reciprociteta važan za sporazum“.

Pregovori između Beograda i Prištine trebalo je da se okončaju najkasnije do marta 2023, potvrdio je Kurti danas. On tvrdi da je zapravo avionsku kartu za Brisel i sada kupio upravo sa ovim datumom na pozivnici za razgovore koju je dobio iz Brisela.

Što se njega lično tiče, on je predlagao da to bude februar 2023. – što je uoči same godišnjice invazije na Ukrajinu, ali da je EU od toga odustala i pomerila za mart.

„Nisam ja napisao da je rok mart 2023, Brisel je to napisao u pozivu. U pozivu iz Brisela koji je na kraju trebalo da bude javno objavljen, postoji pasus gde se kaže da se razgovori završavaju u martu 2023. Ja sam na to otišao. Po prvi put imamo rok. A znate li šta sam tamo zatražio? Neka to bude februar 2023. Rekao sam zašto mart, zašto ne februar? Što pre to bolje. Ne – rekli su – nije februar, mart. Ja sam kazao februar, oni su rekli mart. Ostavljamo mart. Na kraju sam pristao, oni su sve to ostavili“, rekao je Kurti.

„Kupio sam avionsku kartu sa tim pozivom, inače ne bi imalo smisla da to bude samo za tablice“, rekao je premijer.

On tvrdi da još od sastanka, 18. avgusta, struktura ovih susreta bila jasna, a to znači da je prva tačka razgovora, navodno, bio upravo opšti okvir za ono što se predstavlja kao „konačni sporazum“.

Inače, spominjući sastanak od 18. avgusta, Kurti je kazao da je upravo tada bilo predviđeno da se, kako kaže, potpiše zajednička deklaracija o nestalim osobama, ali da je, prema njegovim rečima, Srbija to odbila.

Kurti tvrdi da su se dve strane prethodno dogovorile o tekstu ove deklaracije, kao i o sporazumu o nestalim osobama. To je bio tekst od dve strane.

„Nedostajali su samo potpisi. Ne moj, ja sam bio spreman da odlučim, ali Srbija je to odbila!“

Kurti je sada zamerio Briselu i to što nije spomenuo da su se dogovorili o ovom sporazumu, i da iz Brisela sada nije bilo ni „osude, ni prosuđivanja, ni kritike prema Beogradu“.

Svejedno, dodaje Kurti, Kosovo ostaje, kako kaže, posvećeno svom evroatlanskom putu i neće „nikada biti ogorčeno“.

Nije to jedino što je Beograd odbio. Prema Kurtijevim rečima, Srbija je odbila i opcije EU za tablice, a koje su se iznosile tokom šest meseci razgovora radnih grupa o tablicama.

Opcija je, kako danas otkriva Kurti bilo čak osam, i sve je, tvrdi, odbila Srbija.

Šest meseci su naši timovi pregovarali, gde su stručnjaci za predmet došli do zaključka da je osam modela moguće i od stranaka je zatraženo da biraju model koji preferiraju i ako nije zajednički. Mi smo tada dali prednost tri modela, dok smo za pet smatrali da su neprihvatljivi. Međutim, nijedna od osam opcija nije odgovarala Srbiji“, kaže danas Kurti.

Kurti je potvrdio danas da je Borelj od njega zatražio da suspenduje odluku o tablicama, a da je sa druge strane zatražio i garancije za formiranje ZSO.

Tvrdi da bi se o tom pitanju, govorilo u predlogu o „normalizaciji“.

„U pasusu je bilo pitanje registarskih tablica zajedno sa garancijama za srpsku zajednicu o čemu bi se govorilo u predlogu Evropske unije, odnosno u sporazumu o normalizaciji”.

Kurti je ujedno potvrdio da je Bisljimi otputovao u Brisel, premda odbivši da unapred komentariše njegov sastanak sa Petkovićem.

„Sada otkucavaju sati, to je istina. Ali, do poslednjeg minuta nije u redu da govorim o tome šta će se desiti kada istekne ovaj rok, jer sada moramo da se fokusiramo na krajnje napore kako bismo postigli sporazum, pre nego istekne 48 sati“, kazao je Kurti na današnjoj konferenciji za medije.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.