Zemaj: Od ponedeljka bez 7-dnevne samoizolacije, ukida se mera zabrane kretanja

Ministarstvo zdravlja konferencija
FOTO: Kosovsko ministrastvo zdravlja

Od ponedeljka građani koji uđu na teritoriju Kosova ne podležu sedmodnevnoj samoizolaciji. Dok će se umesto potvrde o testu na (eventualno) prisustvo koronavirusana obaviti pregled od strane lekarskih ekipa, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj održao je danas konferenciju za štampu na kojoj je saopštio odluku o izmeni pojedinih preventivnih mera protiv pandemije koronavirusa.

Nakon poslednje analize situacije, Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje su odlučili da od 8. juna, građani koji uđu na teritoriju Kosova ne podležu sedmodnevnoj izolaciji.

„Od ponedeljka, 8. juna 2020, građani koji uđu u Republiku Kosovo iz bilo koje zemlje, neće biti podvrgnuti meri kućne samoizolacije od 7 dana. Dok će umesto obaveznog testiranja na Covid-19 za one koji uđu, biti primenjena mera kontrole od strane lekarskih ekipa GCPM-a smeštenih na graničnim prelazima ili u samim GCPM-a unutar opština“, saopšteno je danas iz kosovskog ministarstva zdravlja.

Oni koji budu ulazili na teritoriju Kosova, moraće da daju tačne lične podatke o svom zdravstvenom stanju.

„Licima koja uđu na Kosovo uzeće se tačni podaci i izveštaji iz centra za porodičnu medicinu (ukoliko postoje), meriće im se temperatura, biće upitani o simptomima“, rekao je Zemaj, prenosi Gazeta Express.

Ujedno je potvrdio da će od 8. juna mera ograničavanja kretanja – od 21:00 do 05:00 biti ukinuta.

Ministar zdravlja je saopštio da će se nastaviti sa praćenjem epidemiološke situacije, ali i upozorio da pandemija nije završena, da postoji rizik, te da bi građani trebalo da se pridržavaju preporuka.

Direktor instiuta za javno zdravlje u Prištini, Naser Ramadani, takođe se obratio na današnjoj konferenciji, saopštivši da u institutu ima dovoljno testova za koronavirus, te da će se obratiti Ministarstvu zdravlja kada im budu bili potrebni.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade 1. juna su otvoreni prelazi Merdare, Vrbnica, Кula, Đeneral Janković, Jarinje i Bela Zemlja. Tada je ujedno uvedena mera obavezne sedmodnevne samoizolacije za sva ona lica koja nemaju test na (eventualno) prisustvo koronavirusa, koji nije stariji od četiri dana.

Više o tome čitajte u:

KP pojasnila procedure za ulazak na Kosovo, pravila se ne odnose na putnike u tranzitu

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedurePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.