KP pojasnila procedure za ulazak na Kosovo, pravila se ne odnose na putnike u tranzitu

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Kosovska policija oglasila se saopštenjem, pojasnivši procedure prilikom ulaska na Kosovo, nakon što su otvoreni pojedini prelazi, a nakon čega su usledila različita tumačenja i niz nejasnoća povodom ove odluke kosovske vlade.

Iz policije je potvrđeno da sve osobe koje uđu na teritoriju Kosova moraju imati test na (eventualno) prisustvo koronavirusa, ne stariji od četiri dana i da one nisu u obavezi da idu u samoizolaciju.

U slučaju da osoba ne poseduje dokaze o odrađenom testu, ona potpisuje izjavu o samoizolaciji u trajanju od sedam dana.

Kosovska vlada je prethodno saopštila da će putnici na prelazima biti podvrgnuti pregledu. Iz policije danas poručuju da se, u slučaju da se utvrdi da osoba koja ulazi na teritoriju Kosova ima simptome Covid-19, propisuju uputstva – kako se postupa u toj situaciji.

Međutim, drugačija je procedura za „strane državljane koji nemaju odrađeni test na (eventualno) prisustvo koronavirusa“.

Oni su u obavezi da pri ulasku pruže „pravne dokaze o svom prebivalištu na Kosovu“, kako bi se obezbedilo poštovanje mere samoizolacije.

Ukoliko ne predoče ovakav dokaz – tj. gde će boraviti tokom samoizolacije njima neće biti omogućeno da uđu na teritoriju Kosova.

Izuzetak od ovog pravila su studenti koji dolaze na Kosovo kako bi polagali ispite, a pod uslovom da se istog dana vrate.

Ulazak studentima je moguć dokazivanjem identiteta važećim dokumentom koji je izdala odgovarajuća kosovska obrazovna ustanova.

Ova pravila se ne odnose na one koji su u tranzitu kroz Kosovo.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade pre dva dana su otvoreni prelazi Merdare, Vrbnica, Кula, Đeneral Janković, Jarinje i Bela Zemlja.

Na konferenciji kosovskog ministra zdravlja, Arbena Vitie i premijera, Aljbina Kurtija, održanoj u nedelju, saopšteno je da će se o otvaranju vazdušnih linija odlučivati krajem sledeće nedelje.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade, početkom marta, zatvoreni su svi kopneni prelazi na Kosovu, osim za one koji imaju kosovsku dokumentaciju. Tada je i uvedena mera obavezne samoizolacije na 14 dana, svih koji budu ušli na Kosovo, a potom je zamenjena merom izolacije u karantin zoni u Prištini, dok je u međuvremenu zatvorena karantin zona u Prištini.

Pročitajte još:

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedurePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.