Zbog pandemije za Ramazan bez molitve u džamijama na Kosovu, u Beogradu i Novom Pazaru, džamije pune


Islamska zajednica Kosova (IZK) odlučila je da ne organizuje molitve u džamijama na Kosovu tokom Bajrama, zbog prevencije širenja korona virusa. U džamijama u Beogradu i Novom Pazaru potpuno je drugačija atmosfera.

Vernici muslimanske veroispovesti danas proslavljaju Bajram. Praznik se ove godine proslavlja usred pandemije koronavirusa. Iako se primenjuju znatno olakšane mere zaštite, u džamije na Kosovu se danas neće ići.

Predsednik Islamske zajednice Kosova, Naim Trnava (Naim Tërnava), odlučio je da džamije ne budu otvorene za molitvu Velikog Bajrama u nedelju.

U odluci se takođe kaže da će se sa minareta svih džamija na teritoriji Kosova „u nedelju od 5.45 sati čitati takbiri i salaveti, što se poklapa sa ulaskom vremena Eida al-Fitra“.

Prema navodima Islamske zajednice Kosova, odluka je doneta na osnovu Ustava ove zajednice, a u cilju održavanja zdravlja građana u vreme pandemije, poštujući preporuke kosovskog ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Pored džamija, IZK je u svojoj odluci naveo da se neće održati „prijem u čast praznika u sedištu Zajednice, niti u sedištu mesnog veća“.

Muslimanski vernici se u toj odluci pozivaju da „u cilju očuvanja zdravlja, što je u ovom slučaju primarno, ne posećuju jedni druge tokom ovog praznika“.

Na Kosovu je od 18. maja u toku primena druge faze olakšanih mera, a iz islamske zajednice poručuju da se otvaranje džamija na Kosovu može očekivati početkom juna.

Zbog zatvorenih džamija, grupa nezadovoljnih vernika je u utorak organizovala klanjanje u centru Prištine na trgu „Skenderbeg“, zahtevajući od Ministarstva zdravlja Kosova i Islamske zajednice Kosova da se njihovi verski objekti otovore. Pogledajte video zapis Radio Slobodna Evropa:

U Beogradu, Novom Pazaru džamije pune

Mnogobrojni vernici klanjali su jutros barjam-namaz u Bajrakli džamiji, ali i dvorištu džamije u centru Beograda, javio je N1, pozivajući se na Anadoliju i RTS.

Ono što je bilo različito u odnosu na prethodne godine jeste to što su vernici nosili zaštitne maske i rukavice u okviru epidemioloških mera koje su u Srbiji još na snazi zbog koronavirusa.

U većini sandžačkih mesta, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, veliki broj vjernika došao je u džamije i klanjao sabah i bajram-namaz.

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klanjan u 5.42 sati.

Svečanosti i verskom programu u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, prisustvovali su vernici iz svih delova grada, pretežno mladih. U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) centralna bajramska svečanost održana je u El-Džinan džamiji u Novom Pazaru, a bajram-namaz je predvodio predsednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Muslimani slave Ramazanski bajramIzvor: ANADOLIJA/Milos Misko
Muslimani slave Ramazanski bajramIzvor: ANADOLIJA/Milos Misko


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.