Danas je Bajram: „Bajram šerif mubarek Olsun!“

Vest je ažurirana

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Praznik se obeležava nakon meseca ramazanskog posta – uzdržavanja od hrane i vode od izlaska do zalaska sunca i proslavlja se tri dana.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz, organizuju se javne svečanosti, posete, traže oprost, i žele sreću i mir.

Tokom Ramazana pozdravljaju se tradicionalnim pozdravom: „Bajram šerif mubarek Olsun!“, što u prevodu znači „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, na šta odgovaraju „Allah razi olsun“ („Neka je Alah zadovoljan tobom“).

Danas se muslimanski vernici posećuju i čestitaju praznik svojim rođacima, komšijama i prijateljima. 

Vernicima islamske veroispovesti čestitke povodom ovog praznika uputili su srpski i kosovski zvaničnici.

Kurti: Mala žrtva a velik doprinos

Vršilac dužnosti kosovskog premijera je, podsećajući na mesečni post, kazao da je Ramazan proslava radosti u kojoj se okuplja porodica kao i za trpezom, za kojom se deli hrana.

„Ovog puta, praznično jutro je drugačije“, dodao je podsećajući na pandemiju i to što su se vernici žrtvovali da nema u džamijama okupljanja, ali su dali velik doprinos da se sačuva zdravlje.

Kurti je posebnu čestitku uputio onima iz dijaspore koji nisu mogli ove godine da dođu na Kosovo.

Tači: Mir, solidarnost, blagostanje i tolerancija

Kosovski predsednik Hašim Tači, u objavi na Fesbuku takođe se obratio vernicima islamske veroispovesti.

Tači je naveo da rizik od pandemije još nije prošao, pa je pozivao vernike da izbegavaju tradicionalne posete jedni drugima, jer samo dodatnom disciplinom i pažnjom mogu da  prevaziđu ovu situaciju.

„Želim da mir, solidarnost, blagostanje i tolerancija zauvek vladaju među nama i svuda u svetu!“, poručio je Tači.

Vučić: Prava srž Ramazanskog posta i islama – negovanje najveće ljudske i moralne vrednosti 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski Bajram vernicima islamske veroispovesti i uputio im najsrdačnije čestike.

Zahvalio je vernicima i što su svojim komšijama i sugrađanima nesebično pomagali tokom nevolje, što nisu zaboravili potrebe i one koji su bolesni i one koji nemaju, što su na pravi način ponovo pokazali šta je prava srž Ramazanskog posta i islama kao religije koja neguje najveće ljudske i moralne vrednosti. 

„Uz najiskrenije želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje vama i vašim porodicama,  čestitam vam blagosloven Ramazanski Bajram i da ga uvek slavite u miru i radosti. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!“, navodi se u čestitki predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Đurić: Da duhovne poruke velikog praznika budu svima dodatni podsticaj za izgradnju bolje budućnosti svakog pojedinca i društva u celini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, čestitao je starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u ostalim delovima Srbije  praznik Ramazanski bajram.

„Uzvišeni praznični dani donose nam duhovne poruke da su pravda, razumevanje, ljubav i zajedništvo, tradicionalne i neprolazne vrednosti, utkane u same osnove islama. Negujući te vrednosti, pronađimo u sebi osećaje sloge, samilosti i tolerancije, pružimo ruke i otvorimo naša srca prema svim ljudima dobre volje, naročito prema ubogima i bolesnima, što će ujedno biti i naš putokaz ka zbližavanju, dobroti i milosrđu“ poručio je Đurić u čestitki.

Đurić je vernicima poželeo da predstojeće praznične dane provedu u miru i blagostanju i da ih ispune dobrim zdravljem i svakom mogućom srećom.

Jevtić: Da zajedničke Vrednosti osvetlaju put mira, pokajanja i praštanja

Čestitkama se pridružio i Dalibor Jevtić, kosovski ministar za zajednice i povratak, svim pripadnicima islamske veroispovesti, kao i predsedniku Islamske zajednice Kosova, Naimu Trnavi (Naim Tërnava), uputio je najiskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama uz tradicionalni pozdrav „BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN“.

„Slaveći kraj svetog meseca Ramazana, meseca posta, molitve i dobročinstva, želim da zajedničke vrednosti osvetlaju put mira, pokajanja i praštanja, i omoguće izgradnju bolje budućnosti za sve zajednice“,  stoji u Jevtićevoj čestitki.

GI „SDP“: Bajram – prilika da pokažemo solidarnost, razumevanje i uzajamno poštovanje

Građanska inicijativa SDP je čestitala praznik svim vernicima islamske zajednice, porukama solidarnosti, razumevanja i poštovanja.

„Želimo da svaki pojedinac i porodica Bajram dočeka i provede u zadovoljstvu i miru sa svojim komšijama i svim ljudima dobre volje. Ramazanski bajram je prilika da pokažemo solidarnost, razumevanje i uzajamno poštovanje u cilju opšteg napretka svih građana“, navodi se u čestitki SDP-a.

Osmani: Blagosloven i radostan Bajram

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani čestitala je praznik vernicima.

„Želim svima blagosloven i radostan Bajram!„, napisala je Osmani u čestitki na Tviteru.

Bećiri: Nada da smo se očistili od greha i sačuvali duše

Predsednik OIZ Dragaš – prof. Ajhan ef. Bećiri video porukom čestitao je svojim vernicima Ramazan.Redakcija KoSSeva svim vernicima islamske veroispovesti čestita Bajram!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.