Zaštitnik građana: Pritisci na novinare postali učestali

U godišnjem izveštaju zaštitnika građana za 2018. godinu, prema podacima novinarskih udruženja u Srbiji, samo u toku prošle godine zabeleženo je 102 napada na novinare i 72 pritisaka na predstavnike medije. Zaštitnik građana Zoran Pašalić gostujući na Radio-televiziji Srbije prošle nedelje, rekao je da su pritisci na novinare nepodnošljivi.

„Verbalni, fizički i ekonomski pritisci na novinare u Srbiji postali učestali“, poručio je Pašalić, prenosi N1.

U izveštaju se navodi da je u decembaru 2018. godine, bilo i dva napada na novinara Milana Jovanovića “kome je prvo podmetnut požar u garaži kuće, a potom je izvršena i provala u iznajmljenom stanu u kome je, nakon požara, bio smešten sa porodicom”.

„Nakon mesec dana uhapšen je predsednik jedne beogradske opštine, ujedno i partijski funkcioner vladajuće partije, pod sumnjom da je nalogodavac i određen mu je pritvor. Uhapšeni su i osumnjičeni izvršioci i pomagači ovog krivičnog dela, i dalja istraga je u toku“, dodaje se u izveštaju.

Pašalić smatra da treba zajedno sa novinarskim udruženjima da se radi na „platformi u kojoj će se tačno definisati šta je to pritisak, šta je vređanje, a šta je ono što treba da procesuiraju sudovi kao što su prekršaji i krivična dela“ i „da se traži odgovornost svakoga“.

U izveštaju dalje piše da su „posebno zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove u javnosti. Umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način“.

Upozorava na gušenje medijskih sloboda i traži od nadležnih organa da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja i zastrašivanja novinara privedu pravdi.

Zaštitnik je u pomenutom izveštaju, što se slobode izražavanja tiče, ocenio da se stanje u medijima nije promenilo u odnosu na raniji period.

U prošloj godini instituciji zaštitnika građana obratilo se oko 10.000 građana, podneto je 4.000 pritužbi, od kojih je tri četvrtine rešeno. Uvedena je hitna služba u okviru koje se postupa istog dana ili u narednih nekoliko dana, izjavio je Pašalić, gostujući u „Danu uživo“ na televiziji N1.

Međutim, građani su podnosili pritužbe i ukazivali na problem tj. nemogućnost ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za lica koja su deo ili celokupni staž ostvarila na Kosovu i Metohiji usled nedostataka podataka o stažu i zaradi.

Povodom ovih pritužbi, zaštitnik građana je uputio mišljenje, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Fondu PIO, ali se po ovoj preporuci nije postupalo.

Što se tiče područja Kosova i Metohije, zaštitnik građana u Srbiji i dalje nije u mogućnosti da ostvaruje svoje nadležnosti na ovoj teritoriji.

Prema dostupnim informacijama i na osnovu navoda iz pritužbi, građani na Kosovu i Metohiji, posebno oni nealbanske nacionalnosti koji žive u enklavama, i dalje se suočavaju sa teškim kršenjima ljudskih prava i sloboda, kako piše u izveštaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.