Započeto rušenje starog Branka Radičevića i izgradnja nove zgrade Univerziteta

FOTO: KoSSev

Raščišćavanjem terena i rušenjem postojećih objekata, juče je u Кosovskoj Mitrovici započela prva faza u realizaciji projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta. Projekat se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Reč je o prvoj fazi, koja podrazumeva pripremu terena za izvođenje radova. Nakon toga, uveravaju, stvoriće se uslovi za planiranu realizaciju druge faze, koja podrazumeva izgradnju samog objekta.

„Rebalansom budžeta odvojena su sredstva za prvu fazu, koja podrazumeva rušenje i pripremu terena, a potom krećemo i u izgradnju. Ovo je samo još jedan pokazatelj da država brine o svom narodu na teritoriji Кosova i Metohije, da ulažemo u budućnost naše dece“, naveo je direktor ove kancelarije Petar Petković.

Кada univerzitet bude završen, u savremenom Univerzitetskom centru biće smeštene zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta i zgrada Rektorata. Ukupna površina objekta iznosiće 10.500 metara kvadratnih i prostiraće se na četiri sprata sa podrumom i galerijom.

Zgrada će posedovati sve potrebne kabinete, učionice, laboratorije, amfiteatre, biblioteke sa čitaonicama, IT centar, svečanu salu, restoran, terasu, kuhinju i biće opremljena po najvišim standardima.

Da su započeli pripremni radovi na uklanjanju stare škole „Branko Radičević“, gde je predviđeno podizanje univerzitetske zgrade, saopštili su iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica ranije prošle nedelje.

Vozačima je savetovano da narednih dana ne parkiraju svoje automobile u neposrednoj blizini škole, te da građani budu strpljivi.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedina je visokoškolska ustanova na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i u potpunosti funkcioniše u srpskom sistemu. Većina fakulteta ove ustanove smeštena je u Kosovskoj Mitrovici od 2001, nakon što je univerzitet izmešten ’99 iz Prištine, a tamo se uspostavio Univerzitet u Prištini u kosovskom sistemu.

Prema službenim informacijama Ministarstva prosvete Republike Srbije dostavljenim našoj redakciji u martu 2019, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici brojao je 7.354 studenata, kao i 829 nastavnika i 335 nenastavnog osoblja.

Kosovske vlasti su u više navrata pokretale administrativne inicijative za integraciju ove visokoškolske srpske ustanove.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.