Započela akcija dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije nekadašnje gradske deponije pored Ibra

Danas  je nastavljena akcija trajne sanacije privremene gradske deponije u Kosovskoj Mitrovici. Stručna ekipa Zavoda za javno zdravlje Priština u Kosovskoj Mitrovici, pri srpskom sistemu, izašla je na teren i započela akciju dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Prema rečima  doktora Zorana Vukadinović, načelnika centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, čitav proces bi trebalo da bude završen  u naredna dva dana.

"Stručne ekipe izvode akciju dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na prostoru deponije u cilju sprečavanja zaraza. Na deponiji se skupljaju glodari, insekti, psi lutalice. Zbog toga smo u koordinaciji sa javnim komunalnim preduzećem 'Standard' i Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica izveli ovu akciju," kaže specijalista epidemiolog Dr. Zoran Vukadinović.

Da podsetimo, pre samo mesec dana deponija  koja se nalazila na takozvanoj “Stazi zdravlja”, na samo stotinak metara od prvih stambenih objekata, pretila je da postane leglo zaraze i dovede do ekolološke katastrofe. Divlja deponija služila je dugo kao mesto za odlaganje smeća komunalnom preduzeću "Standard", ali i mnogim građanima Severne Mitrovice. Na ovom smetlištu mogli su se naći šut, stari nameštaj, kao i otpad raznog porekla.

Prethodnih dana je sa deponije izvršeno uklanjanje smeća zatrpavanjem novim slojem zemljišta.

"Ono što smo u ovim mesecima proveravali i kontrolisali jeste da se izvrši higijensko sanitarno zasipanje smeća. Smeće se zasipalo slojem zemlje i time se izvršila brza dekompenzacija i fermentacija. To znači da su se na visokoj temperaturi od 65 stepeni ili više, uklonile sve patogene bakterije i larve muva, ističe za KoSSev, specijalista higijene Dr Ljiljana Anđelković.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica je za trajno uklanjanje privremene deponije i hitnu sanaciju prostora  izdvojilo tri miliona dinara. Aleksandar Spirić, Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji je prisustvovao početku dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za Kossev kaže:

"Ovo je potvrda izuzetne saradnje Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica sa Higijenskim zavodom i upravo današnja deratizacija i dezinsekcija terena, gde je nekada bila divlja deponija, uvodi nas u prosec kada treba da usledi kultivacija zemljišta. Ova površina koja ima upotrebnu vrednost će nakon potpune sanacije omogućiti ostvarivanje našeg cilja, a to je rekreataivno-sportski kompleks za građane Kosovske Mitrovice".

U iščekivanju da se pronađe trajno rešenje, problem nepostojanja gradske deponije za Kosvske Mitrovicu je privremeno rešen odvoženejm smeća na deponiju u opštinu Zubin Potok.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.