Zaplenjeno 17.000 lažnih testova na Covid-19 u akciji INTERPOL-a i EVROPOL-a

Sedište Interpola u Lionu, Francuska, Foto: RSE

Ukupno 17.000 lažnih testova za koronavirus zaplenjeno je u opsežnoj međunarodnoj operaciji usmerenoj protiv šverca pića, hrane i potencijalno opasnih medicinskih proizvoda, saopštio je INTERPOL.

U operaciji, koju su između decembra 2019. i juna 2020. sproveli INTERPOL i EVROPOL u 77 zemalja, zaplenjeno je više od 12.000 tona robe vredne 40 miliona dolara.

Kako navodi agencija za međunarodnu policijsku saradnju, 19 kriminalnih organizacija je razbijeno i 407 osoba uhapšeno.

Pored lažnih testova za koronavirus, zaplenjeni su i kontaminirani mlečni proizvodi, meso ilegalno ubijenih životinja i falsifikovani medicinski proizvodi.

U Bugarskoj je otkriveno skladište sa sirom zaraženim bakterijom Ešerihija koli, a u Jordanu je zaplenjeno 6.500 litara energetskih pića isteklog roka trajanja i više od sedam tona pokvarenog mleka i sira.

U Južnoj Africi, pošiljka iz Azije koja je trebalo da sadrži medicinsku zaštitnu opremu, u stvari je bila pošiljka morskih plodova, precizira INTERPOL.

„U trenutku kada se svuda u svetu ulažu napori da se zaustavi korona virus, činjenica da kriminalne mreže distribuiraju ove potencijalno opasne proizvode pokazuje njihovu rešenost da profitiraju“, rekao je generalni sekretar INTERPOL-a Jirgen Stok.

Krijumčareni alkohol činio je najveći deo zaplene, a njegova vrednost je procenjena na više od 20 miliona dolara, uključujući i 5.000 litara votke otkrivene u Norveškoj.

Operacija, nazvana „Opson“, koja se već devet godina organizuje svake godine, omogućila je i da se spreči trgovina drugom falsifikovanom robom poput kozmetike, odeće, duvana, obuće, kao i elektronskih proizvoda ukupne vrednosti od 3,1 milion dolara.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.