Do povlačenja sredstava iz Telekoma došlo nakon što je Odbor odbio ugovor o dugu

telekom-slovenije
FOTO: Investitor.me

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Svaka uplata Telekomu Kosova od utorka biće prebačena na račun kompanije „Z-Mobile“. Nakon naloga za izvršenje, sa računa ove kompanije povučeno je 3,2 miliona evra, što su sredstva koja je Vlada Telekomu obezbedila kao finansijsku pomoć tokom pandemije. Ako se ne nađe rešenje ili se ne postigne dogovor između uključenih strana, to će se nastaviti sve dok se ne dostigne vrednost duga od skoro 27 miliona eura kompanije prema „Z-Mobile“, prenosi KOHA.

Predsednik Sindikata radnika telekomunikacija, Ljamih Baljaj (Lamih Balaj), rekao je da im je sa prihodom koji trenutno ostvaruju, potrebno oko 7 meseci da rade sa blokiranim računima i bez plata da bi otplatili dug.

Zatražio je da vlada nađe rešenje bez gubljenja vremena.

Nalog za izvršenje izdat je nakon što u utorak nije postignut sporazum između vlade, Odbora za telekomunikacije i predstavnika „Z-Mobile“. Prema Ministarstvu ekonomije, Odbor je odbio da prihvati sporazum o vraćanju duga i deblokiranju računa do 1. oktobra. Nakon toga, Odbor je podneo ostavku, ocenivši da imaju različite stavove od akcionara i da su videli da ne postoji mogućnost da ih promene.

Premijer Avdulah Hoti odbio je da govori o njihovoj ostavci. On nije odgovorio povodom interesovanja novinara za to pitanje na konferenciji za štampu koja je održana nakon sastanka Vlade.

U međuvremenu, u odgovoru KOEES-u, kabinet ministra ekonomije i zaštite životne sredine Bljerim Kući (Blerim Kuçi) je rekao da su pokušali da pronađu brza rešenja, pošto su ocenili da su telekomunikacione usluge od vitalnog značaja za građane i Vladu Kosova.

Međutim, rešenje koje je ponuđeno, prema Ministarstvu, Odbor za telekomunikacije nije prihvatio.

„Naše rešenje koje smo predstavili Odboru na sastanku sa premijerom i „Dardafonom“, bilo je da podržimo sporazum o otplati duga i da odmah deblokiramo račune do 1. oktobra. Međutim, Odbor za telekomunikacije to nije prihvatio. Zatim je usledilo povlačenje sredstava“, navodi se u odgovoru kabineta ministra ekonomije Blerima Kućija.

Prema njihovim rečima, Odbor je odbacio sporazum jer taj dug ne priznaje. Rekli su da će rešiti ovaj problem, prvo će imenovati novi odbor, a onda će videti alternative kako da se izvuku iz ove situacije.

Što se tiče situacije u Telekomu, Skupština će održati raspravu u četvrtak.

Pročitajte još:

Bord kosovskog Telekoma podneo ostavku

Kosovskom Telekomu sudski izvršitelj dao sat vremena roka da isplati dug od 26 miliona evra

Blokirani računi TelekomaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.