RSE: Hoti – u četvrtak u Briselu počinje izrada nacrta sporazuma o nestalima

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Kosovski premijer, Avdulah Hoti (Avdullah), je izjavio da će u četvrtak u Briselu na sastanku delegacija Beograda i Prištine početi izrada sporazuma o nestalim licima, piše RSE.

Na konferenciji za novinare u sredu, nakon zasedanja vlade, Hoti je kazao da će sastanku prisustvovati novoimenovani „državni koordinator za dijalog“ Skender Hiseni (Hyseni) i Ibrahim Makoli (Makolli), predstavnik radne grupe delegacije Prištine po pitanju nestalih lica.

„Gospodin Hiseni govori u moje ime za pregovaračkim stolom. On ima to ovlašćenje, da mene predstavlja kao premijera u procesu dijaloga. Sutra će biti u Briselu, zajedno sa gospodinom Makolijem koji se bavi pitanjem nestalih, a kako bi izradili nacrt konačnog sporazuma po pitanju nestalih lica“, kazao je Hoti.

KoSSev: Podsećamo, početkom nedelje, a nakon više kritika na nastavak dijaloga o tehničkim pitanjima najpre od strane članova PDK, kosovski premijer je rekao da tehničkog dijaloga neće biti, već da će se neka tehnička pitanja rešiti u sklopu ‘konačnog sporazuma o međusobnom priznanju’.

Hoti je dodao da je Kosovo, uz saglasnost sa međunarodnim partnerima, u dijalog ušlo kako bi se završio konačni sporazum sa Srbijom, a koji, kako je dodao, treba da obuhvati recipročno priznanje i normalizaciju odnosa.

Politički dijalog Beograda i Prištine je nakon pauze od 20 meseci nastavljen u Briselu 16. jula, na čelu delegacije Kosova je bio kosovski premijer, Avdulah Hoti, dok je srpsku stranu predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Za ovu nedelju najavljeni su razgovori na ekspertskom nivou.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.