Zapadni Balkan od danas zona bez rominga

Telefon Roming
Ilustracija/Foto: RSE

Na području Zapadnog Balkana danas se ukida naknada za roming za mobilnu telefoniju.

Ukidanje rominga deo je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

U prvoj fazi primene Regionalnog sporazuma cene rominga su smanjene izmedju 83 i 96 odsto na celom Zapadnom Balkanu, a od danas, kada sporazum u potpunosti stupa na snagu, roming se ne naplaćuje.

Pretvaranje Zapadnog Balkana u zonu bez rominga biće svečano obeleženo 1. jula uveče koncertom na Prespanskom jezeru na kojem će nastupiti bendovi i di-džejevi iz celog regiona, u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i uz podršku vlade Severne Makedonije.

Početak ere bez romoinga na Zapadnom Balkanu na Kosovu je obeležen pokretanjem kampanje EU o digitalnoj agendi.

Ambasadori EU na Kosovu i u Crnoj Gori, Tomaš Sunjog i Oana Kristina Popa, obavili su telefonski razgovor tokom kog su pričali o značaju uvođenja „roming free“ područja, kao rezultatu doprinosa EU.

Dva ambasadora su ujedno započela jednomesečnu kampanju na Kosovu pod nazivom „#EUconnects 4 #FutureIsDigital”.

„Kampanja će predstaviti prednosti investicionog paketa EU od 9 milijardi eura za Zapadni Balkan za postpandemijski oporavak kroz Ekonomski i Investicioni Plan. Digitalna agenda je srž kampanje“, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Kampanja će trajati tokom jula 2021. godine, a sastojaće se od tri komponente: početka ere besplatnog rominga na zapadnom Balkanu, digitalizacije preduzeća i digitalnih start-upova.

Povezane vesti: 

Matić: Od 1. jula ukidanje rominga na Zapadnom BalkanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.