Petković Kurtiju: Kad nemaš svoje, svojataš tuđe

„Više je nego jasno da Aljbin Kurti gaji snažnu opsesiju prema svemu srpskom – našim crkvama i manastirima, našim nacionalnim praznicima i istoriji, do opsesije severom Kosova i Metohije i jezerom Gazivode“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nakon jučerašnje izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da je jezero Gazivode kosovsko.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je juče na konferenciji za štampu, nakon predstavljanja rezultata 100 dana rada vlade, da se njegov stav o jezeru Gazivode nije promenio ni nakon izveštaja iz SAD-a u kojem se predlaže model saradnje Beograda i Prištine o upravljanju resursima ovog jezera.

Kurti je kazao da su studije i analiza dobrodošle, ali da, kada su u pitanju Gazivode, dodao je da je ovo veštačko jezero Kosovo izgradilo i platilo, i to pre nekoliko decenija.

Danas je Kurtijeve navode komentarisao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Tvrdi da je njegov stav razumljiv jer, kako je kazao, „kad nemaš svoje, svojataš tuđe“. Ujedno ocenjuje da Kurti „pokušava da javnosti baci prašinu u oči“.

Kako je preneo Zeri, Kurti je juče „izbegao“ da odgovori na pitanje – kada namerava da ode u posetu Severu.

„Morate da razumete da se sve dobro priprema, a mi nismo u četvrtoj godini vlade već u 100 dana, verujem da će Republika Kosovo biti prisutna, ne protiv ikoga i bez da ikoga isključi. U tom smislu, uradićemo mnogo stvari, ali ih nećemo uraditi u okviru 100 dana“, kazao je Kurti.

Petković, međutim, danas poručuje da je dobro razumeo Kurtijevu poruku – da je „spreman na sve“.

Kurtija je zamolio „da se ne igra pitanjem bezbednosti srpskog naroda na KiM, a i neka se seti šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine“.

„Ne može se politika graditi na mržnji i animozitetu prema svemu srpskom. Zato je Kurtiju bolje da se, umesto za sever pokrajine, sprema za Brisel, gde ga očekuju teški razgovori o svim otvorenim pitanjima, umesto što energiju troši na jalove pretnje“, dodao je Petković.

Kaže i da će u Briselu, pred evropskim posrednicima, kosovski premijer morati da odgovori i na pitanje – zašto jedinoj povratnici u Đakovici, Dragici Gašić, nije omogućen dostojan život, zbog čega joj prete klanjem i kamenicama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.