Matić: Od 1. jula ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu

Srpski mobilni operatori u direktnim su pregovorima s kolegama u Grčkoj i očekuje se smanjenje cene rominga, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

„Dobra vest je da na teritoriji Zapadnog Balkana imaćemo ukidanje rominga od 1. jula“, kazala je Matić.

U pitanju je sporazum koji se već dve godine primenjuje, podsetila je Matić.

„Dolazilo je postepeno do smanjenja cena rominga i sada konačno od 1. jula imaćemo definitivno ukidanje rominga, što znači da Severna Makedonija BiH, Crna Gora, Albanija su sve zemlje gde zapravo više neće postojati roming“, navela je ona za Tanjug.

To je deo šireg procesa pregovaranja u kojem je Evropska komisija zajedno sa zemljama regiona dogovorila da dođe do ovih olakšica.

Jedan od dogovora sa Evropskom komisijom bio je i taj da je nakon ukidanja rominga bilo obećanje da se potom može očekivati i da zemlje članice EU takođe uđu u postupak o postepenom ukidanju rominga i sa zemljama Zapadnog Balkana, takođe je kazala Matić.

Tako je Srbija potpisala sporazum o smanjenju cena rominga sa Grčkom pa se očekuje da uskoro počne i da se to sprovodi.

Bregu: Ukidanje rominga u zemljama regiona – više novca u džepovima građanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.