Održano ročište po trećoj optužnici za ubistvo Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

Ročište Ivanović Priština 5. 2. 2021
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Dvadesetak dana nakon što je obeležena treća godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, pred Osnovnim sudom u Prištini održan je pripremni pretres po novoj, trećoj optužnici protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović. Svi su se izjasnili da nisu krivi, što su još jednom ponovili i advokati u izjavi za medije potom, te da će predati prigovore i na ovu optužnicu. Za optužnicu tvrde da je slabija od prethodnih – „neutemeljena, nepotpuna i nepotkrepljena“, da je prošao rok od dve godine za podizanje optužnice nakon čega se postupak odbacuje, te, konačno da će sama optužnica pasti na drugostepenom sudu.

14:03 – Mahmut Haljimi: Treća optužnica daleko slabija u odnosu na prvu i drugu

Primedbe na novu optužnicu izneo je advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi.

Takva optužnica nema nikakvih izmena, u odnosu na rešenje Apelacionog suda, na osnovu kog je zatraženo razrešenje oko dokaza koji ukazuju na to da su osumnjičeni izvršili dela koja im se stavljaju na teret, rekao je Haljimi nakon završetka pretresa za medije.

„Nema nijednog kvaliteta, čak i ova treća optužnica je daleko slabija profesionalno u odnosu na prve dve optužnice zbog toga što nije precizirana pravna kvalifikacija dela“, rekao je Haljimi.

Haljimi pretpostavlja da će sud da potvrdi ovu optužnicu, ali i da će drugostepeni sud potom na osnovu žalbi odbrane da donese rešenje o obustavi postupka – ujedno i zbog toga što tužilac nije ispoštovao vremenske okvire.

„Ukoliko tužilac ne podigne optužnicu u roku od dve godine onda mora da se obustavi postupak. U ovom slučaju prekoračen je i taj rok preko 15 – 20 dana, što znači da po tom osnovu treba da se obustavi postupak“, dodao je Haljimi.

On je takođe potvrdio da će sa ostalim advokatima odbrane da preda prigovore na optužnicu.

Haljimi ocenjuje da je reč o „političkoj optužnici“, a ne o „pravnom činjeničnom stanju – dokazivanju u krivičnom postupku tokom istrage“.

Haljimi koji brani Marka Rošića danas je uputio zahtev za ukidanje pritvora njegovom klijentu uz garanciju od 50.000 evra. Rošić se već duže od dve godine nalazi u pritvoru, a apeli porodice i prijatelja za njegovo puštanje su vidljivi u javnosti.
13:30 – Tom Gaši: Bez saradnje Beograda i Prištine neće se saznati istina o ubistvu Ivanovića

Tom Gaši, advokat optuženog Radeta Basare izjavio je nakon današnjeg pretresa u izjavi za medije da se njegov branjenik sa još nekoliko optuženih u ovom slučaju tereti da je bio deo organizovane kriminalne grupe, ali i da u dispozitivu optužnice nije saopšteno šta je Basara konkretno uradio u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Gaši poručuje da će uputiti zahtev zajedno sa ostalim braniocima da se optužnica odbaci u potpunosti.

„To je osam rečenica i zbog tih osam rečenica Rade Basara više od 16 meseci je u pritvoru. To apsolutno nije normalno“, dodao je Basara.

Kaže da ovo nije politički slučaj i da bi u „normalnim državama“ trebalo da postoji saradnja – između Kosova i Srbije, pošto su „umešani ljudi iz obe države“.
Kaže da Srbija odbijanjem da sarađuje sa Kosovom „radi na štetu porodice Olivera Ivanovića“, te dodaje da dok ne bude saradnje između Beograda i Prištine, nikada neće biti otkrivena celokupna istina o ubistvu Ivanovića.
12:15 – Nije razjašnjeno da li se Arsović tereti za pomoć u izvršenju ubistva ili za samo ubistvo

Advokatica nekadašnje sekretarice Ivanovića, Silvane Arsović, u izjavi za KoSSev potvrdila je da je Arsović danas pred sudom u Prištini negirala krivicu po svim tačkama optužnice.

„Ja sam ubeđena u sve to na osnovu dokaznog materijala – ne postoji jedan dokaz koji bi uputio nekog objektivnog posmatrača da je ona učinila dela koja joj se stavljaju na teret“, poručila je Jovana Filipović.

Kaže i da je danas zatražila od suda i tužilaštva da razjasne da li se Arsović tereti za krivično delo „pomoć u izvršenju teškog ubistva“, ii za samo teško ubistvo kao direktni izvršilac.
Međutim, kako dodaje, ostala je uskraćena za ovaj odgovor i naloženo joj je da ga zatraži pisanim putem a u sklopu prigovora koje će odbrana uputiti sudu ovog ponedeljka zajedno sa zahtevom za odbacivanje i nove, treće optužnice.
Ostali

Ovom optužnicom nisu obuhvaćeni Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, a upravo zbog toga što Zakon o krivičnom postupku Kosova onemogućava vođenje postupka protiv lica u bekstvu. Međutim oni su označeni kao vođe kriminalne grupe.

Filipović navodi da kada su ove osobe u pitanju, da nema nikakvih novina u postupku i da će tako biti sve dok oni ne budu dostupni kosovskim organima ili dok se ne izmeni Zakon o krivičnom postupku, tj. odredbe koja zabranjuje suđenje u odsustvu.

Filipović ocenjuje da će i ova optužnica biti odbačena, tj, da bi zbog neutemeljenosti, nepotpunosti i nepotkrepljenosti do toga trebalo da dođe.

Filipović kaže da za sada nije određen datum novog glavnog pretresa, ali i pretpostavlja da će do njega doći nakon odlučivanja o zahtevu odbrane za odbacivanje optužnice.

11:30 – Ročište završeno, odbrana najavila zahteve za odbacivanje optužnice

Advokati odbrane, koji su novu, kao i prethodne dve optužnice, ocenili kao neutemeljenu, nepotpunu i nepotkrepljenu, najavili su da će do ponedeljka da podnesu zahtev za njeno odbacivanje.

Sud je naložio da se svi ovi zahtevi i prigovori odbrane dostave pisanim putem.

10:55 – Odbrana traži da se optuženi puste na slobodu

Danas je advokat optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi, zatražio od suda da se njegov klijent koji se nalazi u pritvoru duže od dve godine, pusti na slobodu, pritom ponudivši garanciju od 50.000 evra.

Ukidanje pritvora zatražio je i advokat Radeta Basare, Tom Gaši.

Kaže da u optužnici nema ničeg konkretnog protiv njegovog klijenta, da sa ovakvim navodima „svako može biti optužen“.

Poručio je da je reč o kršenju osnovnih ljudskih prava.

10:20 – Optuženi se izjasnili da nisu krivi

Ubrzo nakon što je pročitana optužnica optuženi su se izjasnili da su razumeli šta im se stavlja na teret.

Potom su upitani da se izjasne o krivici.

Svi optuženi izjasnili su da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

09:35 – Počelo novo ročište po trećoj optužnici za ubistvo Ivanovića

Na današnjem saslušanju optuženi bi pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda trebalo da se izjasne o svojoj krivici.

Rasprava je javna. Novinarima je dozvoljeno da prisustvuju.

Advokat jednog od optuženih – Žarka Jovanovića, ne prisustvuje današnjem ročištu usled zdravstvenih problema. Njegov kolega, Nebojša Vlajić, zatražio je od suda da brani Jovanovića, navodeći da nije pozvan kao svedok u ovom slučaju.

Vlajić je inače bio i advokat Olivera Ivanovića tokom višegodišnjeg sudskog postupka u kojem se optužnicom teretio za ratne zločine.

Mesec dana posle ubistva zvanično je obustavljen sudski postupak protiv njega.

Sudija je međutim izjavio da će se njegova izjava čitati kao izjava svedoka.

Tužilac, sa druge strane, poručio je da se Vlajićevo svedočenje tretira kao dokaz, te da ga branioci mogu osporiti.

Optužnica je prvo pročitana na albanskom jeziku, a potom i na srpskom jeziku.

Suđenje po novoj optužnici trebalo je da počne još 4. decembra, ali je odlagano u dva navrata.

Do odlaganja je došlo zbog zahteva advokata Toma Gašija o izuzeću sada već bivšeg advokata Nedeljka Spasojevića – Faruka Korenice, koji je sud u međuvremenu i usvojio.

Advokat Predrag Miljković potom je imenovan za novog branioca Spasojevića.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje. Novu optužnicu je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra.

Advokati odbrane su novu, kao i prethodne dve optužnice, ocenili kao neutemeljenu, nepotpunu i nepotkrepljenu.

Kako je prethodno potvrdila za KoSSev advokatica optužene optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, u novoj optužnici ima nekoliko novina.

Jedna od njih je da se četvoro optuženih – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara sada terete za izvršenje ubistva, za razliku od prethodne optužnice, kojom su se teretili za „pomoć u izvršenju dela teškog ubistva“.

Ujedno, sada se pominju nova dva lica koja su navodno bila učesnici organizovane kriminalne grupe, ali čija imena nisu navedena.

Prema novoj optužnici, optuženom policijacu Nedeljku Spasojeviću sada se stavlja na teret to da je službenim vozilom prevezao počinioce ubistva do vozila iz kojeg je pucano na pokojnog Ivanovića.

Novina u optužnici je i to da se svima stavlja na teret zloupotreba službenog položaja, potvrdila je prethodno za KoSSev Filipović.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe označeni su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.