Zakazana predžalbena konferencija u slučaju Gucati i Haradinaj

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Vest je ažurirana

Predžalbena konferencija u slučaju koji se vodi protiv bivših čelnika Udruženja veterana OVK zakazana je za 5. jul u 14.00 časova, saopštila su Specijalizovana veća Kosova. Hisni Gucati i Nasim Haradinaj prvi su među optuženima pred Specijalizovanim većima u Hagu kojima je izrečena osuđujuća presuda u prvostepenom postupku.

Završne reči u slučaju protiv Saljiha Mustafe od 13. do 15. septembra

Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.

Tužilaštvu i odbrani je naloženo da dostave svoje završne podneske do 21. jula.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine i potom su prebačeni u Hag.

Godinu i po dana kasnije – 18. maja, pretresno veće je izreklo prvostepenu presudu kojom je optužene proglasilo krivim po pet tačaka optužnice i nevinim po jednoj.

Obojica su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po četiri i po godine zbog ometanja pravde, zastrašivanja i neovlašćenog otkrivanja sudskih informacija i ličnih podataka o zaštićenim svedocima u predmetima ratnih zločina.

25. maja, a na zahtev za pojašnjenje Haradinajeve odbrane, žalbeno veće je naložilo da se sve žalbe na prvostepenu presudu podnesu do 17. juna.

Tada je odbrana i uložila podnesak, a dok je Specijalno tužilaštvo obavestilo veće da to neće da učini, uz zahtev da se nastavi primena mere pritvora.

Prema pravilniku, predsedavajući sudija može da sazove konferenciju kako bi svakom ko se nalazi u pritvoru, do žalbenog postupka, omogućio da pokrene pitanja u vezi sa tim, uključujući i psihičko i fizičko stanje osobe.

Sudija je zato zakazao predžalbenu konferenciju za 5. jul u 14.00 časova.

Pročitajte još:

Presuda Gucatiju i Haradinaju izazvala nezadovoljstvo u PR; FHP: Odluka osnovana, Smit: Pravda zadovoljena

Gucati i Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvoraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.