Presuda Gucatiju i Haradinaju izazvala nezadovoljstvo u PR; FHP: Odluka osnovana, Smit: Pravda zadovoljena

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Specijalni sud u Hagu izrekao je danas prvostepenu presudu vođama Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Osuđeni su na po četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra i proglašeni krivim po pet tačaka optužnice, od ukupno šest. Osuđujuća presuda naišla je na negativne reakcije u Prištini. I dok su je jedni očekivali, drugi su njome iznenađeni. Sa druge strane iz Fonda za humanitarno pravo poručuju da je presuda osnovana i traže da se istraga proširi, dok Specijalni tužilac, Džek Smit, poručuje da je pravda zadovoljena.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj teretili su se da su kao predsednik, odnosno zamenik predsednika Udruženja veterana OVK, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka.

Nakon razmatranja svih dokaza i argumenata strana u postupku, a nakon iznošenja svojih zaključaka, Sudski panel u Hagu danas je odlučio da obojicu optuženih proglasi krivim za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u grupi, zastrašivanje u toku krivičnog postupka, povredu tajnosti postupka, neovlašćeno otkrivanje tajnih informacija obelodanjenih u zvaničnom postupku, povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i podataka o zaštićenim svedocima.

Sa druge strane sudski panel je odlučio da oslobodi i Gucatija i Haradinaja za odmazdu.

U kaznu zatvora će biti uračunato vreme koje su sada osuđeni u prvostepenom postupku proveli u pritvoru.

Odbrana Gucatija: Žalićemo se na presudu

U saopštenju za javnost tima odbrane Gucatija u međuvremenu su saopštili da je današnja presuda pogrešna i da će se na istu žaliti.

„Štaviše, delimo stav da je izrečena kazna značajno preterana i da prevazilazi svaku kaznu koja je ranije izrečena u bilo kom drugom uporedivom slučaju. Žalićemo se i na kaznu“, navodi se u saopštenju koje prenosi RTK2.

„Aksiomatično je da kazna treba da bude srazmerna ponašanju optuženog, a ne da se računa na osnovu rasporeda drugih predmeta. Narod Kosova zna gde je istina. Narod Kosova zna svoju istoriju. Nećemo dozvoliti da se istorija ponovo piše. Današnja presuda nije početak kraja – ovo je kraj početka“, navodi se u saopštenju.

Ubrzo nakon izricanja kazne, među prvima se oglasila supruga Nasima Haradinaja sa porukom da nije ni očekivala oslobađajuću presudu, ali i da je Haradinaj „navikao da se suočava sa nepravdom“, preneli su prištinski mediji.

Osuđujuću presudu očekivao je i v. d. predsednika Udruženja veterana OVK, Faton Kljinaku (Klinaku) jer, kako kaže, informacije o ovom sudu curele su iz njihovih kancelarija, a tužilaštvo Specijalizovanih veća nije sprovelo istragu.

Kljinaku je rekao i da od Specijalizovanih veća u Hagu ne očekuju pravdu, jer, prema njegovim rečima, za njih je to bio i jeste, jednostrani sud koji se ne bavi ratnim zločinima, već suđenjem Albancima, prenosi prištinska Gazeta Express.

„Mi smo te dokumete predočili medijima, ne znam zašto nisam sa njima u zatvoru, jer smo sve zajedno radili. Niti Hisni Gucati, niti Nasim Haradinaj nisu otkrili svedoke i ovi lažu jer, svedocima se ne mogu zvati srpski zločinci, komandiri stanica policije koji su bili tokom rata na Kosovu, što su vršili zločine i masakre na Kosovu. Oni ne mogu biti svedoci Specijalnog Suda zato što mi znamo da je Srbija naš neprijatelj i uvek se bavi klevetama“.

Kljinaku je najavio i proteste ispred Skupštine, ali i kazao da će se oni održati samo uz dozvolu Haradinaja i Gucatija.

Sa druge strane, predsednik Saveta za zaštitu boračkih prava, Dževdet Ćerići, kaže da je očekivao oslobađajuću presudu Gucatiju i Haradinaju. Nada se da će tako i biti nakon podnošenja žalbe, odnosno odluke drugostepenog suda.

„Za nas je to razočaravajuća odluka. Primećuje se da je politička, ali verujemo da će drugostepeni sud doneti drugačiju odluku i da će ih pustiti iz zatvora“, rekao je Ćerići za T7.

Ovim povodom oglasio se i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji je poručio predsedniku i zameniku predsednika Udruženja veterana OVK da ostanu jaki.

Haradinaj je u objavi na Fejsbuku naveo da Nasimova porodica „shvata i oseća težinu današnje odluke, jer nisu prva generacija koja se suočava sa ovakvim izazovima“.

„Drugovi Hisni i Nasim, ostanite jaki. Borba za slobodu i državu se nastavlja!“, poručio je Haradinaj.

Lider PDK, Memlji Krasnići, poručio je danas da je rat OVK bio pravedan.

Vođen je protiv „nemilosrdnog agresora, koji je pokušao da poništi naš identitete i postojanje“, poručio je Krasnići, navodeći da je to istina čiji su deo i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

„U okolnostima stvorenim danas, nakon izricanja presude Specijalnog suda, saosećamo sa porodicama Gucatija i Haradinaja. Uzdali smo se u pravdu i pravda neizbežno, ponekad, mora i naći će svoj pravi put“, naveo je Krasnići.

Poslanik PDK, Hisen Beriša, sa druge strane, kazao je da bi trebalo razmotriti nastavak rada Specijalnog suda i pozvao kosovskog premijera da se angažuje povodom toga, i da prestane da koristi frazu „Hašim je to uradio“.

Fond za humanitarno pravo: Presuda osnovana, proširiti istragu

Za razliku od bivših članova OVK i pojedinih prištinskih zvaničnika, Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) smatra osnovanom odluku prvostepenog panela Specijalizovanih veća Kosova.

Ovaj Fond ujedno zahteva da se istraga proširi i na osobe od kojih su ovi materijali procureli.

„Takve radnje treba sprečiti jer ugrožavaju bezbednost svedoka i njihovih porodica, smanjuju poverenje i kredibilitet SVK i mogu uticati na svedoke da prekinu saradnju sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom Kosova“, naveli su u svojoj reakciji.

Precizirali su da svedoci i žrtve u krivičnom postupku treba da se osećaju bezbedno da svedoče pred pravosuđem o onome što znaju ili su iskusili kako bi se rasvetlila istina i postigla pravda.

„Ova odluka treba da stvori bezbedno okruženje za svedoke i žrtve i može uticati na podizanje svesti osoba koje bi potencijalno mogle da ometaju sprovođenje pravde“, naznačili su.

Specijalni tužilac: Pravda zadovoljena, zaštitićemo sve svedoke

Specijalizovani tužilac, Džek Smit, kazao je danas da je pravda zadovoljena i obavezao se na pomnu istragu i gonjenje svih slučajeva zastrašivanja svedoka, odmazde prema svedocima ili ometanja sprovođenja pravde, prenosi N1.

On je poručio da je zaštita svedoka od zastrašivanja i povređivanja u osnovu svakog sistema krivične pravde, a da su dela i ponašanje optuženika prkosila tom osnovu.

Prema njegovim rečima, Specijalizovana veća Kosova imaju jedinstvenu mogućnost da donesu pravdu za žrtve, jer predstavljaju bezbedno mesto gde svedoci mogu slobodno da govore о zločinima kojima su svedočili i od kojih su stradali pre više od 20 godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.