Gucati i Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvora

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Vest je ažurirana

Specijalni sud u Hagu upravo je izrekao prvu presudu. Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni su u prvostepenom postupku na po četiri i po godine zatvora.

Sudski panel u Hagu danas je izrekao presudu vođama Udruženja veterana OVK.

Panel je odlučio da proglasi krivim i Gucatija i Haradinaja po pet tačaka optužnice, ali ne i za odmazdu.

Nakon razmatranja svih dokaza i argumenata strana u postupku, a nakon iznošenja svojih zaključaka, panel je odlučio da obojicu optuženih proglasi krivim za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u grupi, zastrašivanje u toku krivičnog postupka, povredu tajnosti postupka, neovlašćeno otkrivanje tajnih informacija obelodanjenih u zvaničnom postupku, povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrvanjem identiteta i podataka o zaštićenim svedocima.

Sa druge strane sudski panel je odlučio da oslobodi i Gucatija i Haradinaja za odmazdu.

U vezi sa optužbom za odmazdu, panel je zaključio da je za postojanje tog krivičnog dela, zbog njegove kvalifikacije u KZK, tužilaštvo moralo da dokaže van razumne sumnje da su optuženi preduzimali radnje protiv određenih svedoka svesni da su informacije koje su ti svedoci pružili bar donekle istinite.

Panel je međutim, došao do zaključka da tužilaštvo nije izvelo dokaze o tom pravnom pitanju te je zbog toga oslobodio obojicu optuženih od optužbe za odmazdu.

Obojica su osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra sa rokom plaćanja do 18. jula ove godine.

U kaznu zatvora će biti uračunato vreme koje su sada osuđeni u prvostepenom postupku proveli u pritvoru.

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu i bezbednosti postupka i bezbednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svedoče.

„Zaštita svedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog“, naveli su.

Panel je opisao postupke optuženih kao podrivanje tih temelja i prema tome kao pretnju pravdi.

Potvrdili su navode Specijalnog tužilaštva – da su u septembru 2020, Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu, preko dvadeset istupanja u medijima i kroz saopštenja na društvenim mrežama otkrili poverljive informacije koje su se odnosile na istrage i rad Specijalne istražne radne grupe i Specijalizovanog tužilaštva.

Te informacije su bile zaštićene Zakonom, precizirao je panel.

„U njima su se nalazila imena na stotine svedoka i potencijalnih svedoka. Optuženi su te informacije otkrili izlaganjem dokumenata koji su sadržali te informacije; dopustili su drugim licima da dokumente pregledaju, snimaju, fotografišu i odnose sa sobom, i javno su opisivali njihov sadržaj“, naznačeno je na suđenju.

Pored tih radnji, panel je utvrdio da su optuženi svedoke javno nazivali „izdajnicima“, „špijunima“,„kolaboracionistima“ i ljudima koji „samo govore albanski“.

U „opštoj klimi zastrašivanja svedoka koja dugo preovlađuje na Kosovu“, saopštili su i da je namera optuženih bila da tim opaskama svedoke i potencijalne svedoke zaplaše i da ih pokolebaju u pogledu pružanja podataka značajnih za istrage tužilaštva o bivšim pripadnicima OVK.

Kada je reč o krivičnom delu koje se odnosi na otkrivanje podataka o svedocima, panel je naznačio da je Nasim Haradinaj otkrio javno imena najmanje pet svedoka i potencijalnih svedoka, te da je došlo do „ozbiljnih posledica“, jer je za dva svedoka morala da se organizuje hitna promena mesta boravka“.

Panel je precizirao da su optuženi objavljivanjem dokumenata otkrili identitet 100-tine svedoka i potencijalnih svedoka.

„Cilj je bio da se dođe do šire publike. Optuženi su izričito rekli da javnost sada zna ko su svedoci i da sud nije u stanju da obezbedi privatnost i sigurnost zaštićenih svedoka“, poručio je sudski panell.

Kada je u pitanju ometanje službenog lica u vršenju službenih dužnosti, panel je konstatovao da su Gucati i Haradinaj izričito izjavili da žele da zaustave postupke institucija kako sud ne bi mogao da sudi „kosovskim sinovima“, te su ih proglasili krivim i za osnovni i teži oblik ovog krivičnog dela.

Gucati je ujedno osuđen za teži oblik krivičnog dela ometanja službenog lica u vršenju dužnosti u zajedničkom delovanju grupe, a zato što ga je sud označio kao „vođu grupe“.

„Može da se utvrdi da su Gucati, Haradinaj i Faton Klinaku podelili uloge na tri konferencije za štampu, iznosili informacije, kontaktirali tužilaštvo i izražavali zajedničke stavove o otkrivanju informacija i ometanja rada suda i tužilaštva“, naveo je sudski panel.

Odbrana Gucatija: Žalićemo se na presudu

U saopštenju za javnost tima odbrane Gucatija u međuvremenu su saopštili da je današnja presuda pogrešna i da će se na istu žaliti.

„Štaviše, delimo stav da je izrečena kazna značajno preterana i da prevazilazi svaku kaznu koja je ranije izrečena u bilo kom drugom uporedivom slučaju. Žalićemo se i na kaznu“, navodi se u saopštenju koje prenosi RTK2.

„Aksiomatično je da kazna treba da bude srazmerna ponašanju optuženog, a ne da se računa na osnovu rasporeda drugih predmeta. Narod Kosova zna gde je istina. Narod Kosova zna svoju istoriju. Nećemo dozvoliti da se istorija ponovo piše. Današnja presuda nije početak kraja – ovo je kraj početka“, navodi se u saopštenju.

10.10 – Hag: Danas se izriče presuda Gucatiju i Haradinaju

Upravo je počela sednica Specijalnog suda u Hagu na kojoj bi, prema prethodnoj najavi, trebalo da bude izrečena presuda u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Ovo će biti prva presuda Specijalizovanih veća još od njegovog osnivanja 2015. godine.

Današnje zasedanje je javno i kao i prethodna, moći će da se prati na albanskom, srpskom i engleskom na vebsajtu Specijalizovanih veća, s odlaganjem od deset minuta, ili direktno iz galerije za posetioce.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj terete se da su kao predsednik, odnosno zamenik predsednika Udruženja veterana OVK, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka.

Pored toga, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun potencijalnih svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća.

Optuženi se po dve tačke terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda (tačka 1 i 2) i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave. Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka (tačka 3), odmazdu (tačka 4) i povredu javnosti postupka (tačka 5 i 6).

Specijalizovano tužilaštvo je predložilo da oni budu osuđeni na po šest godina zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra.

Tok postupka

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su u Prištini, 25. septembra 2020, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra.

Prvi put su pristupili sudu, u svojstvu osumnjičenih, Haradinaj – 29. septembra, odnosno Gucati 1. oktobra, pred sudijom  za prethodni postupak Nikolom Gijuom.

Sudija je potvrdio 11. decembra 2020. optužnicu protiv optuženih. Ispravljena optužnica podneta je 5. jula 2021, a manje redigovana optužnica 4. oktobra 2021.

Gucati i Haradinaj su 18. decembra 2020, prvi put stupili pred sudiju za prethodni postupak u svojstvu optuženih. Hisni Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi, dok se Nasim Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom, a ni prilikom kasnijeg pristupanja sudu održanog 8. januara 2021.

Shodno tome, sudija za prethodni postupak je, prema Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća, u njegovo ime evidentirao da nije kriv.

Spis predmeta prosleđen je pretresnom panelu II 16. jula 2021, a suđenje je počelo 7. oktobra 2021. godine.

Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra 2021. Izvođenje dokaza Gucatijeve odbrane počelo je 3. decembra, a Haradinajeve odbrane 15. decembra 2021. Oba tima odbrane zaključila su izvođenje dokaza 2. februara, dok je dokazni postupak završen 3. februara 2022.

Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka.

Završna izlaganja održana su od 14. do 17. marta 2022, kada je i saopšteno da će Veće koje vodi ovaj sudski proces doneti presudu u „dogledno vreme“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.