Koha: Za 6 godina „sumnjivi veterani OVK“ koštali kosovski budžet 300 miliona evra

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sudski proces u predmetu poznatom kao „Veterani“ vraćen je na ponovno suđenje u aprilu, ali novo ročište još uvek nije zakazano. Apelacioni sud je odlučio da se predmet zloupotrebe spiskova veterana OVK vrati na ponovno suđenje, nakon što je Osnovni sud u Prištini 19. januara 2021. oslobodio optužene koji su u ovom slučaju osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Od 2015. do danas za penzije 19 hiljada 500 boraca za koje se sumnja da su nezakoniti korisnici potrošeno je 298 miliona 350 hiljada evra.

Za godinu dana ova grupa košta budžet Kosova 39 miliona 780 hiljada evra, pošto svakog meseca dobijaju po 170 evra.

Sudski proces u predmetu poznatom kao „Veterani“ vraćen je na ponovno suđenje u aprilu, ali novo ročište još uvek nije zakazano. Apelacioni sud je odlučio da se predmet zloupotrebe spiskova veterana OVK vrati na ponovno suđenje, nakon što je Osnovni sud u Prištini 19. januara 2021. godine doneo oslobađajuću presudu protiv optuženih koji su u ovom slučaju osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

„Žalba Specijalnog tužilaštva Kosova se usvaja kao osnovana, dok se presuda Osnovnog suda u Prištini, Odeljenja za teška krivična dela, doneta 16. 4. 2021. godine, poništava i predmet vraća na ponovno suđenje i odlučivanje“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

„Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo tvrdi da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio nepotpuno činjenično stanje, uprkos činjenici da je obezbeđeno i sprovedeno dovoljno dokaza koji bi pravilno i pravično dokazali da radnje optuženih ispoljavaju elemente krivičnog dela“, navodi se u žalbi Specijalnog tužilaštva.

Pre povratka na ponovno suđenje smenjen je i sudija. Sudija Gazmend Bahtiri je određen da zameni Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka-Mekaj), koja je iz Pećkog suda prebačena u Prištinu, da vodi samo ovaj predmet, potvrdila je portparolka Osnovnog suda u Prištini Mirljinda Gaši (Mirlinda Gashi). Ona je rekla da u vezi sa ovim slučajem još uvek nije zakazano ročište.

„Predmet je vraćen na ponovno suđenje i u vezi sa istim će sada suditi drugo veće. Predmet je dodeljen sudiji Odeljenja za teške zločine ovog suda, Gazmendu Bahtiriju. Prvo ročište za reviziju još uvek nije zakazano. Isto će biti javno“, rekao je Gaši.

Sud nije naznačio da li će ovaj slučaj biti tretiran kao prioritetan i da li će se saslušati audio snimci na kojima se, prema optužnici, čuju optuženi kako govore o uvećavanju liste – snimci koji nisu objavljeni na prethodnim ročištima.

Audio snimci su predstavljeni i u optužnici, koju poseduje i Koha, gde se jasno čuje da su članovi Komisije za verifikaciju boračkog statusa govorili o naduvanim spiskovima boraca i palih boraca. Od 54 stranice optužnice, 5 stranica je sa transkriptima razgovora članova ove komisije.

Ideja o čišćenju spiskova oko 50 hiljada boraca ponovo je dobila pažnju javnosti, nakon što je Vlada uputila Skupštini Nacrt zakona o povećanju minimalne zarade, kojim se ne povećavaju boračke penzije.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), je u objavi na Instagramu navela da bi spisak veterana Oslobodilačke vojske Kosova trebalo da bude pročišćen, ukoliko se oni sami ne povuku.

„Biće provere boračkih spiskova. Ko je makar i minut nosio uniformu OVK zaslužuje poniznost, poštovanje i podršku države, ali ne oni koji nisu bili u ratu. Ukoliko se ne povuku, treba ih ukloniti sa liste, jer je to veliki gubitak prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, napisala je Hadžiju.

Ali ni Hadžiju, ni njeno osoblje nisu odgovorili na pitanje da li planiraju da očiste spisak veterana.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zatražio je pre nekoliko dana da se očiste liste veterana.

„Ima mnogo boraca kojima su potrebna radna mesta, ali za oslobodilački rat mora da postoji meritorna i materijalna ocena, ali ne smemo zavaravati ni sebe, ni buduće generacije naduvanim brojkama koje su skoro utrostručene. Zbog toga je potrebno jednom imati istinu kao polaznu tačku i onda imati pravu procenu“, rekao je on.

Protiv njihovog izbacivanja kao kategorije iz Zakona o platama, veterani su dva puta protestovali, čak su i prošle nedelje ostali više od šest sati u dvorištu Skupštine Kosova.

Specijalno tužilaštvo je u septembru 2018. podiglo optužnicu protiv članova Komisije za verifikaciju statusa boraca, kojom su predsedavali bivši premijer Agim Čeku (Çeku) i Nuredin Ljuštaku (Lushtaku), Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demaliaj), Rustem Beriša (Rrustem Berisha) i još osam drugih.

Zbog pretnji u vezi sa ovom optužnicom, bivši tužilac na slučaju, Eljez Bljakaj (Elez Blakaj), podneo je ostavku u avgustu 2018. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.