Zajedničke patrole kosovske i albanske policije počinju od 1. jula

FOTO: Kosovska policija

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) u izjavi za Ekonomia online naveo je da će ovog leta patrole Kosovske policije i policije Albanije raditi ponovo zajedno od 1. jula.

Prema njegovim rečima, ove patrole će biti u službi građana i na Kosovu i u Albaniji.

„Patrole će početi od 1. jula, koliko je meni poznato, pošto je policijska saradnja dve zemlje veoma dobra. Patrole će im svakako pomoći da budu efikasnije i što bolje služe građanima“, rekao je ministar za Ekonomia online.

Svečlja je dodao da albanska država vredno radi na tome da građanima olakša život i poveća nivo bezbednosti. Kazao je i da ne postoje samo zvanični odnosi sa Albanijom, već i lični odnosi.

„Vidite da nemamo samo zvanične odnose, imamo i veoma dobre lične odnose. Naporno radimo sa ministrom Balom, sa obe strane, bilo u ministarstvu ili u policiji, da olakšamo život građanima, ali istovremeno da povećamo nivo bezbednosti za obe zemlje“, kazao je Svečlja za Ekonomia online.

Izjavu je dao nakon jučerašnje posete prelazu u Vrbnici, gde je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Albanije Tauljantom Balom (Tulant Balla), pomno pratio dešavanja u vezi sa primenom sporazuma o ukidanju kontrole na prelazima za građane Kosova i Albanije.

Zajedničke patrole između Kosova i Albanije počele su pre šest godina. Od 2018. godine ove patrole se vrše u rejonu graničnog prelaza Vrbnica.

Posebna traka za ulazak i izlazak sa Kosova bez kontrole na prelazu VrbnicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.