Zajednička optužnica protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića

Poznata su i imena ostale četvorice pritvorenih Srba, protiv kojih je, uz Olivera Ivanovića, tužilac EULEX-a, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao zajedničku optužnicu, za KoSSev je večeras potvrdio branilac Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač. To su: Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović. Optužnica protiv njih veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za teške zločine nad albanskim stanovništvom; suđenje optuženima trebalo bi da počne najkasnije za dva meseca; male šanse za odbranu sa slobode
 
"Mogu da potvrdim da sam i ja danas dobio optužnicu osnovnog EULEX-ovog tužioca u Mitrovici, kojom je optužen Oliver Ivanović, moj klijent – Dragoljub Delibašić i kojom su, na žalost, optužena i još  tri lica – otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i izvesni Aleksandar Lazović," rekao je u izjavi za KoSSev, branilac Dragoljuba Delibašića – Miodrag Brkljač, koji je i potvrdio da se radi o zajedničkoj optužnici.
 
U današnjem EULEX-vom saopštenju, takođe je navedeno podizanje jedne optužnice u vezi sa ratnim zločinima protiv petoro lica, ali se ne navode imena optuženih. 
 
Prema ovom saopštenju, jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina, aprila 1999. god. Takođe, optužen je da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, februara 2000. god. Predpostavlja se da se radi o Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću.
 
Trojica ostalih okrivljenih optuženi su za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, februara 2000. god.

"Ovaj slučaj se inače vodi kao jedan predmet i ovo je jedna jedinstvena optužnica kojom je obuhvaćeno više lica, to jest pet, za veći broj krivičnih dela," rekao je Brkljač.

 
On je objasnio da je zajednička optužnice za petoricu Srba, kako je rekao, jako opširna, a da je njegov branjenik, Dragoljub Delibašić, optužen za podstrekivanje teških zločina nad albanskim stanovništvom u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, kada se dogodio i incident u mitrovičkom kafiću "Belami"  februara 2000. godine.
 
"Optužnica je jako opširna, ona ima preko pedeset stranica i oni su optuženi za ona krivična dela za koja je i vođena istraga. To znači da je konkretno, moj klijent optužen da je februara 2000. godine, kada se desio incident u kafiću 'Belami', podsticao grupu pripadnika MUP-a Srbije da izvrše teške zločine nad albanskim stanovništvom u severnom delu Kosovske Mitrovice, to jest, da izvrše teška ubistva, kao i pokušaje teških ubistava," objasnio je Brkljač. 
 
Iako je optužnica podignuta, što ukazuje da se može očekivati skori početak suđenja, advokat Brkljač objašnjava da ne može da precizira tačan početak suđenja, kako zbog složenosti same optužnice, tako i zbog činjenice da dužina pripremne faze za suđenje zavisi od samog sudije koji će dobiti predmet. 
 
"Ne mogu vam dati nikakvu prognozu kada bi ovo suđenje moglo da počne, jer sve prognoze koje smo do sada davali u fazi istrage, na žalost, nismo pogodili," naglasio je Brkljač, objasnivši da nakon podizanja optužnice, a prema kosovskom zakonu o krivičnom postupku, vrše se pripremne radnje u vremenskom roku od najkasnije dva meseca, tek nakon čega se može očekivati zakazivanje suđenja.
 
"Neke od pripremnih radnji sudija mora da preduzme u roku od petnaest dana, druge u roku od mesec dana, dok se neke radnje mogu preduzeti u periodu između mesec i mesec i po dana, ali u kranjoj liniji, trebalo bi da se u naredna dva meseca završi pripremna faza i da se zakažu termini suđenja," rekao je Brkljač i dodao: "Da li će ih sudija odraditi u tim rokovima, ili ne, to će u velikoj meri zavisiti i od toga koliko će sudija brzo uspeti da pripremi predmet. A ovaj predmet je jako obiman i jako složen." 
 
Povezani članci: 
 
 
 
 
 

Govoreći o mogućnosti da se njegov branjenik, Dragoljub Delibašić, brani sa slobode, Miodrag Brkljač ističe da su šanse za to, kako je rekao, minimalne, te i da je tužilac predložio da se optuženima produži mera pritvora. 

 
"Za sada, na žalost, šanse za to su minimalne, jer sada, posle podizanja optužnice, sud je na potezu, odnosno veće koje treba da odlučuje o ovome, odnosno sudija kojem će pripasti ovaj predmet u radu, a u ovom trenutku ne znamo ko će to biti. Ali, kako se navodi u njihovoj optužnici, tužilac je predložio da se njima produži pritvor i da se oni brane iz pritvora, a ne sa slobode," kaže Miodrag Brkljač.
 
Istovremeno, Brkljač veruje u pozitivan ishod suđenja po njegovog branjenika. 
 
"Vrlo je teško dati bilo kakvu prognozu. Po prirodi stvari, kao branilac čoveka za kojeg verujem i apsolutno sam ubeđen da je nevin i da nije odgovoran za sve ono što mu se stavlja na teret, moram da budem optimista i nadam se da će posle sprovedenog postupka biti dokazano da moj klijent nije počinio ono što mu se stavlja na teret. Iskreno se nadam da će tako postupak da se završi, ali je vrlo nezahvalno davati prognoze za ovakva krivična dela i na ovoj teritoriji," objašnjava branilac Dragoljuba Delibašića.
 
Branilac Nebojše Vujačića, Faruk Korenica: Krivični postupak protiv Vujačića pokrenut bez novih dokaza i optužnice podignute na bazi predpostavki 
 
Branilac još jednog optuženog Srbina iz ove petorke, Nebojše Vujačića, advokat Faruk Korenica je u izjavi za KoSSev objasnio da se njegov branjenik, Nebojša Vujačić, kao i njegov otac, Ilija Vujačić, a kojem će advokat biti dodeljen po službenoj dužnosti, ili spostvenoj želji, terete za jedno teško ubistvo i dva pokušaja teškog ubistva u vezi sa, kako je Korenica rekao, događajima od 2. februara 2000. godine.
 
"Nebojša Vujačić i Ilija Vujačić su optuženi za jedno teško ubistvo i dva pokušaja teškog ubistva  u vezi sa događajima od 2. februara 2000. godine,“ kaže Korenica.
 
On dodaje da su optužnice podignute na bazi predpostavki i da je ovaj slučaj pravosnažno okončan 3. avgusta 2000. godine odlukom Međunarodnog krivičnog veća Okružnog suda u Mitrovici, a da je ovaj krivični postupak obnovljen, iako nije bilo novih dokaza. 
 
„Postupak za ovo krivično delo je okončano 3. avgusta 2000. godine pravosnažom odlukom Međunarodnog krivičnog veća Okružnog suda u Mitrovici. Nije se moglo ići na ponovno otvaranje istrage dok tužilac ne zatraži vanredni pravni lek za obnavljanje krivičnog postupka. Za obnavljanje krivičnog postupka su potrebni novi dokazi, a ne stari dokazi," rekao je Faruk Korenica za naš portal. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.