Uhapšeni se pozivaju na izjavu Hodžaja

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
U improvizovanom sudu u Prištini, u bioskopu ”ABC”, uz jake mere bezbednosti, počelo je saslušanje 40 Albanaca, koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji poliicije i tuzilastva na Kosovu.
 
Osumnjičeni su da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije.
 
Prema navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji.
 
Kako prenosi portal ”koha.net” iz izvora unutar improvizovanog suda, nekoliko privedenih se pred tužiocem izjasnilo da su išli u Siriji nakon izjave kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji.
 
”Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriji nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji”, kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji prati saslušanja osumnjičenih. 
 
Mediji podsećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će ”Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji”. 
 
”Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u buducnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših relanih mogućnosti, podržavamo…”, rekao je Hodžaj 2012. tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije. 
 
Kosovska policija je juče uhapsila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije. 
 
Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo delovanje ugrožava nacionalnu bezbednost i zaštitu ustavnog poretka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.