Zaev i Hoti: Autoput Skoplje-Blace spreman za dve godine

Foto: Radio Slobodna Evropa/Georgi Licovski

Izvor: RSE

Premijeri Kosova i Severne Makedonije, Avdulah (Avdullah) Hoti i Zoran Zaev ocenili su odnose dve države jako dobrim, te naveli da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

Premijer Kosova, koji je u petak boravio u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, čestitao je Zaevu na odlukama poput ”postizanja sporazuma sa Grčkom, čime je postigao izuzetan uspeh uz podršku međunarodnih prijatelja i saveznika”.

“To je dobar primer kako treba da se normalizuju odnosi u celom regionu“, kazao je Hoti na zajedničkoj konferenciji za medije.

On je Zaevu čestitao i na napretku ka evropskim integracijama, razvoju regionalnih inicijativa, „kojima će se Kosovo pridružiti kako bi radilo na normalizaciji odnosa u regionu“.

Hoti se zahvalio na snažnoj koordinaciji dveju vlada u periodu borbe protiv pandemije kada su se građani obe zemlje, prevazilazeći birokratske procedure, slobodno i brzo kretali da bi ispunjavali svoje potrebe.

Kosovski premijer je rekao da je zadovoljan što postoji saglasnost za brže kretanje napred u nekim od značajnih pitanja kao što su izgradnja zajedničkog graničnog prelaza, povezivanja Prištine sa gasom iz Makedonije, za izradu studije izvodljivosti za autoput Tetovo – Prizren.

Premijer Zoran Zaev dodao je da Severna Makedonija namerava vrlo brzo početi radove na izgradnji autoputa Skoplje-Blace u pravcu Kosova.

„Prva dva kilometra su već počela da se grade. Ako sve bude uredu, verujem da će u prvom kvartalu nove godine započeti radovi i u roku od dve godine će radovi biti završeni“, naveo je Zaev.

Naglasio da su ekonomije obe zemlje usmerene jedna na drugu i da se zbog toga radi na jačanju putne infrastrukture.

“U tom kontekstu želim da naglasim da će naša geografska bliskost biti još više bolja sa autoputem Skoplje-Priština”, kazao je Zaev.

Izrazio je očekivanje da će Kosovo da se uključi u pregovore oko „malog Šengena“ koji ima za cilj saradnju u regionu uprkos otvorenim političkim pitanjima.

Istovremeno, ocenio je da Kosovo i Severna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose. Pozdravio je Vašingtonski sporazum koji su Kosovo i Srbija potpisale 4. septembra u Beloj kući.

KoSSev: Avdulah Hoti potpisao je juče sa predstavnicima SAD-a u Makedoniji memorandum o saradnji za stvaranje „bezbednih mreža“ pete generacije komunikacija (5G). Memorandum predstavlja početak primene tačke Vašingtonskog sporazuma, kojom su se Beograd i Priština obavezali da će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Sa zajedničke konferencije Hotija i Zaeva stigla je vest da će se, kako javlja Kljan KosovaZaev, Edi Rama i Aleksandar Vučić, sastati sledećeg petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen.

Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.