Hoti sa podsekretarom SAD potpisao memorandum o „čistoj 5G mreži“

 

Hoti tviter
FOTO: Hoti/Tviter

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, koji boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, potpisao je danas sa predstavnicima SAD-a memorandum o saradnji za stvaranje „bezbednih mreža“ pete generacije komunikacija (5G). Današnji memorandum predstavlja početak primene tačke Vašingtonskog sporazuma, kojom su se Beograd i Priština obavezali će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“.

Danas je načinjen veliki korak ka povećanju bezbednosti u ovoj oblasti, poručio je tokom potpisivanja memoranduma kosovski premijer.

„Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze, da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države na ovom polju“, dodao je Hoti, prenosi RTK2.

Kosovske vlasti su već preduzele odgovarajuće mere u Prištini u vezi sa ovim pitanjem, dodao je Hoti.

„Voljni smo da u potpunosti primenimo istorijski sporazum potpisan 4. septembra u Beloj Kući“, poručio je potom Hoti u objavi na Tviteru uz slike sa događaja potpisivanja memoranduma.

Memorandum o 5G mreži potpisan je u ambasadi Kosova u Skoplju, dok je potpis ispred SAD-a, stavio podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Keit Krač.

Krač je poručio da današnji memorandum samo potvrđuje „snažne veze“ između Kosova i SAD.

Kosovski premijer se prošle nedelju ujedno sastao sa predstavnicima Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije kada je poručio da će Kosovo zabraniti upotrebu 5G uređaja nepouzdanih proizvođača.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet (Philip Kosnett) koji je prisustvovao današnjem potpisivanju memoranduma u Skoplju, čestitao je potom Kosovu zbog toga što je „osiguralo da 5G mreža bude bez nepouzdanih dobavljača“.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem, potpisale su u Vašingtonu 4. septembra dva odvojena dokumenta koja se u svetu predstavljaju kao sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Jednom tačkom ovog sporazuma strane su se obavezale da će zabraniti upotrebu 5G opreme na svojim teritorijama, koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“, a da će se, tamo gde takva oprema već postoji, ona biti blagovremeno uklonjena.

U ovim dokumentima nije precizirano ko su „nepouzdani dobavljači“ 5G mreže. Međutim, ova tačka sporazuma je protumačena kao pokušaj da se onemogući kineskoj kompaniji „Huawei“ da instalira svoju tehnologiju za 5G mrežu.

KoSSev: Sa zajedničke konferencije Hotija i Zaeva danas stiže vest da će se, kako javlja Kljan KosovaZaev, Edi Rama i Aleksandar Vučić, sastati sledećeg petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.