Zabranjena utakmica između Trepče i Crvene zvezde

Jarinje Crvena zvezda Trepča
Foto: Sport klub, Tviter

Obistinilo se ono što je Fudbalski savez Kosova najavljivao sve vreme: nisu dozvolili fudbalerima Crvene zvezde koji su danas u Zvečanu trebali odigrati utakmicu šesnaestine finala Kupa Srbije, da uđu na Kosovo. Autobus koji prevozi tim Crvene zvezde zaustavljen je na Jarinju, a ubrzo se na tom prelazu okupilo i više desetina navijača. Kako javlja novinar Sport Kluba sa terena, ekspedicija crveno-belih vratila se u Beograd. 

Uprkos preporuci UEFA-e kosovskim fudbalskim vlastima da dozvole da se ova utakmica odigra, FSK ostao je pri svom stavu da se zahtev prethodno podnet policijskim organima Kosova, da spreče ovu utakmicu „ne može povući“.

Kako je na Jarinju medijima rekao Vladan Radovanović, tehnički direktor FK Trepča, iz ovog kluba su do jutros bili optimisti da će do utakmice doći, zbog čega su fudbaleri, kako je objašnjeno, i krenuli put Jarinja na čelu čak i sa generalnim direktorom Crvene zvezde, Zvezdanom Terzićem.

„Ovo je nešto više od sporta, više od igre, žao nam je svima, trebalo je da bude spektakl u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Radovanović, navodeći da se FK Trepča za ovu utakmicu spremala od žrebanja.

Dodao je i da će ova utakmica najverovatnije biti odigrana u Staroj Pazovi ili Beogradu.

Da uđe na Kosovo sprečen je i generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, koji se potom obratio novinarima.

„Dobili smo dopis of FIFA-e, gde FIFA preporučuje FSK, nisu mogli da narede, ali preporuka je bila jasna, nedvosmislena da se utakmica igra u Kosovskoj Mitrovici, ništa mi nismo tražili drugačije od onoga što je rečeno a to je da Trepča zvanične prvenstvene utakmice igra u Kosovskoj Mitrovici i nema nijedan razlog zašto se danas nije odigrala utakmica u Zvečanu“, rekao je Terzić novinarima na Jarinju.

Ne zna da li će FSK pretrpeti neke posledice, ali smatra da je činjenica da je ova utakmica imala podršku FIFA-e „diplomatska pobeda Srbije, FSS i Crvene zvezde“.

Žrebom za šesnaestinu finala Kupa Srbije inicijalno je određeno da FK Crvena zvezda u gostima igra protiv FK Trepča iz Kosovske Mitrovice, u Zvečanu 25. septembra. Ipak, ova utakmica je odložena nakon vesti da je FSK poslao žalbu FIFA-i i UEFA-i zbog toga što Fudbalski savez Srbije nastoji da „prvenstvo druge zemlje organizuje na Kosovu“.

FSK je 20. septembra primio pismo of FIFA-e kojim se od Kosova traži da povuče zahtev podnet policiji i kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da spreči fudbalere Crvene zvezde da uđu na Kosovo, i dozvoli održavanje utakmice Kupa Srbije. Međutim, kako je za KoSSev izjavio predsednik FSK, Agim Ademi, oni stav FIFA-e vide kao savet, ne i nalog i ne odustaju od svog pređašnjeg stava da utakmicu zabrane.

„Nigde se ne dešava pa ne može ni ovde da se šampionat jedne države igra u drugoj,“ rekao je tada Ademi za KoSSev i dodao da to ne dozvoljavaju ni FIFA ni UEFA.

Problem sa utakmicama u kojima srpski timovi sa Kosova treba da budu domaćini postoji od decembra 2018.

Kako je iz KK Trepča tada saopšteno, svi sportski klubovi sa prostora Kosova i Metohije su zbog političke situacije morali da predaju sva domaćinstva u tom delu sezone, te su sve preostale utakmice igrale kao gosti.

Trepča inače svoje mečeve igra na stadionu u Zvečanu pošto je, kako tvrde iz kluba, proterana sa svog terena u Kosovskoj Mitrovici.

KoSSev se u više navrata obraćao Fudbalskom savezu Srbije u vezi sa pitanjem i ove utakmice, ali i samom pitanju igranja utakmica na domaćem terenu srpskih klubova sa Severa Kosova. Uprkos obećanjima, odgovori na naša pitanja nisu stigli.

12:14 – Đurić: Priština hoće da instalira gvozdenu zavesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine

Po objavljivanju ove informacije o zabrani utakmice, reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, zatraživši isključivanje Fudbalskog saveza Kosova iz UEFA-e i FIFA-e.

„Posle zabrane fudbalskog meča između „Trepče“ i „Crvene zvezde“, koji je danas trebalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora da naglavačke leti iz UEFA-e i FIFA-e, gde joj nikada i nije bilo mesto“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Potez Prištine vidi kao „dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa Kosova i Metohije“.

„Podsećamo još jednom da je utakmica između domaćina „Trepče“ iz Zvečana i beogradske „Crvene zvezde“ trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama UEFA-e i FIFA-e, tako da je Priština danas ovim agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svetskog sporta i vrednosti mira i saradnje koje on promoviše.“

O ovom potezu Prištine biće obaveštene sve nadležne međunarodne instance, „kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi“, zaključuje se u saopštenju.

11:43 – Zabranjena utakmica između Trepče i Crvene zvezde

Utakmica 1/16 finala Kupa Srbije, između FK ”Trepča” i FK “Crvena zvezda” je zabranjena, na osnovu odluke Kosovske policije, potvrdio je za Kontakt Plus radio, direktor FK “Trepča” Bojan Jakšić.

Po zahtevu FK “Trepča” od 7. oktobra 2019, za odigravanje fudbalske utakmice Trepča – Crvena zvezda, glavna direkcija Kosovske policije u Prištini, donela je danas odluku da ne dozvoli odigravanje ovog meča rekao je Jakšić.

Kako prenose mediji, u međuvremenu na prelazu Jarinje stacionirane su pojačane snage Kosovske policije, sa dva vozila specijalne policije, a očekuje se i dolazak navijača beogradskog fudbalskog kluba iz Zvečana, gde bi utakmica trebalo i da se odigra.

Ranije je najavljeno da bi oko 11.30 časova trebalo da autobus sa fudbalerima i rukovodstvom prvaka Srbije i učesnika Lige Šampiona stigne na Jarinje.

 

Povezani članci:

Saljihu: Poslali smo zahtev policiji da spreči ulazak Crvene Zvezde na Kosovo

Zvezda protiv Trepče na Kosovu?

Zvezda i Trepča ipak u Beogradu 9. oktobra

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova: Nismo dobili nikakav imejl od FIFA-e

Zabranjena utakmica između Trepče i Crvene zvezde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.