Zvezda protiv Trepče na Kosovu?

Foto: Beta/Branislav Božić

Žrebom za šesnaestinu finala Kupa Srbije određeno je da Crvena zvezda u gostima igra protiv Trepče iz Kosovske Mitrovice, javlja Danas.

Ostaje da se vidi da li će susret između Trepče i Zvezde biti odigran na Kosovu pošto će ga sigurno pratiti velike međunacionalne tenzije.

Fudbalski savez Kosova je letos uložio žalbu kod UEFA zbog toga što Trepča odbija da se takmiči u tamošnjem prvenstvu već igra u Srpskoj ligi Zapad.

„FIFA i UEFA bi trebalo da odmah momentalno zaustave učestvovanje klubova sa Kosova u sklopu takmičenja koja organizuje Fudbalski savez Srbije. Situacija će eskalirati ukoliko FK ‘Trepča’ bude zaigrala u Srpskoj ligi grupe zapad, što neće tolerisati Vlada, Policija i ostali državni zvaničnici“, naveo je tada u saopštenju FSK.

Osim toga, FSK zahteva od ovih međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza.

Iz FK „Trepča“, za KoSSev, odbili su tada da komentarišu ove poteze FSK.

Problem sa utakmicama u kojima srpski timovi sa Kosova treba da budu domaćini postoji od decembra 2018.

Kako je iz KK Trepča tada saopšteno, svi sportski klubovi sa prostora Kosova i Metohje su zbog političke situacije morali da predaju sva domaćinstva u tom delu sezone, te su sve preostale utakmice igrale kao gosti.

Podsetimo, UEFA je 2016. godine primila u svoju organizaciju Fudbalski savez Kosova kada je 28 članica glasalo „za“, a 24 „protiv“.

Fudbalski savez Srbije je u domaćim medijima verbalno oštro osudio ovu odluku UEFA, ali nije pokrenuo nikakav postupak pred Sportskim sudom u Lozani, na šta je imao pravo. Eventualni odlazak navijača Crvene zvezde na Kosovo na meč sa Trepčom lako bi mogao da bude povod za novu političku buru. Nije isključeno da ovaj par Kupa Srbije posluži za novi obračun političara Beograda i Prištine, naročito ako se zna da su za oktobar na Kosovu zakazani izbori. Problem bi lako mogao da se reši ukoliko bi se promenilo domaćinstvo (da se meč igra na stadionu Zvezde) ili ako bi Trepča negde drugde ugostila Zvezdu. Međutim, nije isključeno i da se iz već pomenutih političkih razloga to ne uradi kako bi se stvorila dodatna tenzija.

Trepča inače svoje mečeve igra na stadionu u Zvečanu pošto je, kako tvrde iz kluba, proterana sa svog terena u Kosovskoj Mitrovici.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.